Het Europees parlement heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe verlaging van de kosten voor bellen vanuit het buitenland. Dat levert voor een doorsnee gezin op vakantie in Frankrijk of Italië een besparing op van meer dan 200 euro.

Deze zomer kan een Belgisch gezin op reis in Frankrijk of Italië meer dan 226,5 euro besparen op roamingkosten. Dat heeft
de Europese Commissie berekend naar aanleiding van de goedkeuring van de verlaging van de roamingkosten in het Europees Parlement.

Roaming

Het Europees Parlement zette het licht op groen voor een
nieuwe verlaging van de maximumtarieven voor roaming. Dat zijn de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator aanwendt voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Voor uitgaande telefoontjes daalt de prijs vanaf juli tot 0,29 euro, voor sms'jes tot 9 cent en voor dataverkeer tot 0,7 euro.

Besparing

Naar aanleiding van de nieuwe tariefverlaging ging de Europese
Commissie eens na hoeveel een vierkoppig Belgisch gezin met een smartphone kan besparen op de gsm-factuur tijdens een week vakantie in Frankrijk of Italië. Volgens de berekening zou de factuur deze zomer 226,5 euro goedkoper kunnen zijn dan drie jaar geleden. Daarmee kan het gezin vijf keer een wegenkaart bekijken, elke dag een halfuurtje op sociale media aanwezig zijn en dagelijks één foto uploaden en één e-mail versturen. (Belga/EE)