Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ben jij klaar voor de Klokkenluidersrichtlijn? Phronesys uit Herentals biedt oplossingen voor intern meldingskanaal

Klavier pc

Op 15 februari 2023 trad de Belgische klokkenluiderswetgeving in werking.  De klokkenluidersrichtlijn schrijft voor dat organisaties een procedure uitwerken met betrekking tot het (intern) melden en opvolgen van inbreuken.

In reactie op deze nieuwe regelgeving heeft Phronesyss BV, een vooraanstaand bedrijf voor software- en consultancy gevestigd aan Hannekenshoek in Herentals, het "Klokkenluider intern meldingskanaal" ontwikkeld. Dit innovatieve platform is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe wetgeving.

De Klokkenluidersrichtlijn vertegenwoordigt een belangrijke stap in de bevordering van transparantie en integriteit binnen organisaties. Deze wet is de omzetting van de ‘Europese richtlijn 2019/1937 inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden’ naar Belgisch recht.

Een zogenaamde ‘klokkenluider’ brengt inbreuken / mistoestanden binnen een onderneming aan het licht.

Tot voor kort werden deze personen niet of onvoldoende beschermd. Daarom verplicht de Europese Unie nu om de bescherming van klokkenluiders te verankeren in de wetgeving. Zo moet de drempel voor werknemers om inbreuken aan te kaarten verlaagd worden, zonder daarbij te moeten vrezen voor represailles.

De klokkenluidersrichtlijn is van toepassing op de gehele private en publieke sector. De verplichtingen ten gevolge van deze wet zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming. Voor elke onderneming moet er een intern of extern meldingskanaal zijn.

Vanaf 50 werknemers wordt verwacht dat er naast het verplichte extern platform, ook een intern meldingsplatform beschikbaar is – en dit vanaf 17 december 2023. Voor organisaties met 250 of meer werknemers moet dit intern platform ook anonieme meldingen toestaan.

"Onze klanten vertrouwen op onze software voor het beheer van hun volledige managementsysteem – variërend van incidentmeldingen, audits, documentenbeheer, instroomprocessen en nog veel meer," aldus Dylan Verschaeren, Chief Operating Officer (COO) van Phronesyss. "Het is dan ook logisch dat wij onze klanten ondersteunen bij het beheren van de klokkenluidersrichtlijn."

Ian Perkins, CEO van Phronesyss legt verder uit: "Met de klokkenluider module van Phronesys kunnen gebruikers een intern meldingskanaal creëren dat voldoet aan de strikte vereisten van de Klokkenluidersrichtlijn. Medewerkers kunnen veilig en vertrouwelijk meldingen maken, zelfs anoniem indien nodig, via een gebruiksvriendelijk platform.

De module biedt de mogelijkheid om meldingen direct te registreren, te categoriseren en op te volgen via de gestroomlijnde feedbackloop. Bovendien kan de Klokkenluider uitbreiding naadloos worden geïntegreerd in de bestaande systemen van onze klanten, waardoor organisaties een aangepaste oplossing krijgen die perfect past bij hun behoeften en processen. Kortom, Phronesys stelt gebruikers in staat om op een transparante en efficiënte manier te voldoen aan de Klokkenluidersrichtlijn, terwijl ze de integriteit en compliance van hun organisatie versterken."

Hannekenshoek 15, Herentals, België

Klavier pc

Deel dit artikel