U bent hier

Bende Georgiërs vervolgd voor lidmaatschap criminele organisatie : overval op juwelier Heist

Heist op den Berg
22.11.2018 - 16.41u
Door: Mark Jaspers

Tien Georgiërs stonden donderdag voor de correctionele rechtbank van Mechelen om zich te verantwoorden voor het lidmaatschap van een criminele organisatie. De mannen pleegden overvallen in België en Frankrijk en waren zeer goed georganiseerd. Het parket vraagt celstraffen tot vier jaar effectief. Vier mannen lieten verstek gaan.

De mannen kwamen in het vizier van de speurders na een overval op een juwelier in Heist-op-den-Berg. Twee van hen werden voor die feiten reeds veroordeeld, maar door de professionele manier waarmee de feiten werden gepleegd, werd een grotere organisatie vermoed. Het gerecht kon tien mensen aan elkaar linken.

Eén van hen, David K., wordt als leider beschouwd. Hij coördineerde de zaken vanuit Georgië, bezocht de uitvoerders van strafbare feiten in ons land en zorgde voor onderdak en vluchtwagens. Drie andere mannen worden beschouwd als uitvoerders, vijf anderen ondersteunden de leden met logistiek zoals onderduikadressen, vluchtwagens en het leveren van munitie.

De organisatie bestond ook uit slapende cellen die ten allen tijde konden geactiveerd worden wanneer nodig.

"Het is zeer duidelijk dat deze groep mannen goed georganiseerd was", zegt het parket. "Ze waren steeds op de hoede voor telefoontaps en bespraken alles face-to-face, hadden een duidelijke taakverdeling en zorgden ervoor dat de uitvoerders snel en vlot konden vluchten. Bij een huiszoeking in Mechelen werden munitie en juwelen met de prijskaartjes er nog aan aangetroffen."

Het parket vordert celstraffen tot vier jaar. Voor de twee mannen die eerder veroordeeld werden voor de overval op de juwelier, vroeg het parket een opslorping en een bijkomende straf van twee jaar. Vonnis binnen een maand. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto