De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde woensdag een bende van 10 Nederlanders voor de diefstal van duizenden stapelbakken voor groenten en fruit, onder meer bij groothandel Euro Gijbels in Geel en bij de Coöperatie Hoogstraten. Een van de beklaagden kreeg bij verstek 4 jaar cel.

De bende stond terecht voor een resem inbraken tussen 30 mei 2016 en 3 december 2017 in groothandels van fruit en groenten, voornamelijk in de Kempen, maar ook bij de firma Coccinelle in Sint-Katelijne-Waver.

De meest brutale inbraak vond plaats op 16 juli 2017 bij Euro Gijbels in Geel-Winkelomheide. Vier mannen reden toen met een bestelwagen en een lichte vrachtauto het terrein op. Op beelden van de bewakingscamera’s is goed te zien dat ze op hun dooie gemak in totaal 3.660 plooikisten voor groenten en fruit inlaadden en ermee wegreden.

Ook bij Hamal Signature in Turnhout, Hermans Tomana, Vaco’s Kitchen in Olen, Didak in Grobbendonk, OK Foods in Herenthout, Star Meal in Oevel (Westerlo), Den Breyn in Weelde (Ravels) en bij de Coöperatie Hoogstraten sloegen ze op een gelijkaardige manier toe.

De politie betrapte in Hoogstraten de dieven op heterdaad en loste enkele schoten.

40.000 kratten

Volgens de rechtbank gingen ze aan de haal met meer dan 40.000 kratten, goed voor een totale waarde van meer dan 322.000 euro. De daders reden met de gestolen bakjes naar een inzamelpunt in Nederland om ze daar in te ruilen voor geld.

Tijdens een controle in december 2017 werden drie personen in twee bestelwagens betrapt. De politie ontdekte dat dezelfde of gelijkaardige Nederlandse bestelwagens telkens in de buurt waren op de plaats van de diefstallen.

De rechtbank in Turnhout veroordeelde de tien Nederlandse beklaagden tot celstraffen van twaalf maanden met uitstel tot vier jaar en fikse boetes. Samir E.H. (31) kreeg bij verstek een effectieve celstraf van vier jaar. De rechtbank heeft zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd.

Jamal H. (40) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. De veroordeelde Nederlanders moeten een schadevergoeding van in totaal ruim 150.000 euro betalen aan de gedupeerde bedrijven.

Bron GVA -  verschijningsdatum 6/3/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.