Het eerste thuistreffen in de BeNeLeague volgt meteen met de topper ERA Renomar HYC vs Unis Flyers Heerenveen - kijk LIVE - productie Kurt Vermylen - foto's straks Kurt Tops / Nnieuws.

Update 22.15u : einduitslag 0-4 voor de Friese Flyers.

''t Friest in Herentals...'

'De vier jaargetijden van Vivaldi, prachtig stuk dat iedereen kent. Quatro Stagione pizza van de Italiaan, wie heeft hem nog niet geproefd ? HYC heeft op één weekend zich door elk van deze vier seizoenen geschaatst.

Laten we eerst even teruggaan naar donderdag wanneer import Tyler Mayea laat weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de ploeg. De reeds fel uitgedunde kern van HYC ziet op deze manier alweer een groot blad van de boom vallen want eerder op het seizoen waren ook al Bartek, V. Morgan, Van Laere en Van Dijck van de fiere Herentalse boom gevallen.

Vooral het verdedigende compartiment zag er voor de aartsmoeilijke uitwedstrijd in Den Haag al behoorlijk kaal uit. Gelukkig hangen er aan de HYC boom nog frisse jonge blaadjes klaar.

HYC heeft lak aan de seizoenen te respecteren want van de herfst schaatste men in den Haag rechtstreeks de zomer in. Ook al had de thuisploeg overwicht in het spel en dwong het de meeste kansen af, HYC vocht voor elke millimeter ijs en counterde meermaals dodelijk.

Het liet de Nederlanders na 60 minuten hockey verwaasd met 3-5 in de Uithof achter. HYC bewees dat men met passie en een maximum aan inzet ook zulke wedstrijden kan winnen. De zomerse zon leek de jonge Herentalse blaadjes ook heel snel te laten ontwikkelen.

Gemengde gevoelens na de wedstrijd alvast. Uiteraard positivisme omtrent de uitslag maar ook twijfels omwille van de uitgedunde kern. Hoe zou HYC twee topwedstrijden in drie dagen verteren.

De Herentalse boom stond opnieuw in blad maar dat de Friezen de temperatuur heel snel kunnen laten dalen hielden we in het achterhoofd.

Zo geschiedde ook. In de eerste periode hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Kansjes langs beide kanten maar de doelmannen hielden hun iglo proper.Herentals zakte in de tweede periode wel door het ijs. Heerenveen liet de nog jonge blaadjes één voor één van de boom vallen en de meer ontwikkelde bladeren leken heel snel te verkleuren.

Ervaring, dat had Heerenveen eens te meer en de thuisploeg had niet meer de energie om de wedstrijd te doen kantelen. Import Petersen en Hunt (ex HYC) brachten de bezoekers in no time op 0-3 , game over.

De derde periode was een maat voor niets. Herentals leek soms bevroren op het ijs te staan, acteerde heel zenuwachtig, speelde zeer slordig en de weinige kansen werden vakkundig de nek omgewrongen.

Heerenveen , toen al zegezeker prikte er nog eentje in de iglo van Van Looveren wat een 0-4 eindstand opleverde.

Het werd pijnlijk duidelijk dat twee wedstrijden van dit niveau op één weekend nog iets teveel gevraagd is met deze fel uitgedunde kern. De wisselopties, vooral in defence, zijn quasi nihil.

Zo krijg je uiteraard veel druk op je verdedigers die ook niet fris meer zijn om de aanval degelijk te bevoorraden.
Volgend weekend staan er twee wedstrijden in de IRC op het programma, vrijdag volgt een verplaatsing naar Neusser, zondag komt Herford op bezoek. Benieuwd hoeveel groene blaadjes er op één week aan de Herentalse boom kunnen groeien...'

Van onze interim HYC-verslaggever Kurt Van Leemput.