Sinds 1 januari 2015 geldt er een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor alle openbare besturen. Dit betekent dat de gemeente enkel nog een preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen mag uitvoeren op bomen waar vorig jaar nog nesten aanwezig waren. Hierdoor wordt de preventieve bestrijding op openbaar domein beperkt in het aantal bomen.

Bovendien moeten de behandelde bomen na de zomer worden gecontroleerd of er ondanks de preventieve behandeling nog nesten aanwezig zijn. Op basis van deze controle wordt er beslist of er volgend jaar opnieuw een preventieve bestrijding mag worden uitgevoerd.

De burgers die wensen, krijgen de kans om aan te sluiten bij de preventieve bestrijding van de processierupsen.

Hierdoor kunnen ze op een goedkope manier de bomen op hun eigen domein laten behandelen. Voorwaarde is wel dat deze bomen bereikbaar zijn met de machine die gebruikt wordt voor de preventieve behandeling.

De preventieve bestrijding tegen eikenprocessierupsen zal vermoedelijk begin mei plaatsvinden. De rupsen moeten in een bepaald stadium van ontwikkeling zijn, opdat het bestrijdingsmiddel zin heeft.

Tref je op het openbaar domein nesten aan met processierupsen, neem dan zeker contact op met de milieudienst op T 014 50 78 44 of milieudienst@herenthout.be.