In voetbal kan alles, met op tijd voetbalwonderen.  De streekderby Berg en Dal VV - VC Herentals eindigde op een puntendeling (4-4), een uitslag die menig voetbalsupporter zich nog lang zal geheugen.

De poulains van coach Rudy Van Houdt kwamen fel uit de startblokken.  Na 4 minuten stond het al 1-0 (Oris).  De thuisploeg maakte meteen duidelijk dat het de volle buit wilde thuishouden.

Maar de voetbalgoden staken er een stokje voor.

De bezoekers kregen wel kansen, maar na de koffie schakelde Berg en Dal nog een versnelling hoger.  Het samenspel van Herentals geraakte verstoord.  Al snel werd het 2-0 (56') en iets later 3-0 (68').  Wedstrijd gespeeld dacht iedereen.

Dan volgde een gekke 10 minuten die geschiedenis schreef.  In de 80' kon Adriaensen milderen tot 3-1.   Berg en Dal laat dit niet zomaar gebeuren en knalt de 4-1 tegen de netten (82').

Dat is buiten de strijdvaardigheid van Adriaensen (4-2, 84') en Convalle (4-3, 87') gerekend.  Bij een zware fout binnen de 16 moet de thuisploeg met 10 verder (rood), en mag De Ridder op vrijschop de 4-4 (91') binnenknallen.

De gelijkmaker 4-4 was een bijzonder doelpunt : een vrijschop net buiten de grote backlijn nadat Ben Bakkovens van Berg en Dal de alleen op doel afstormende Gianni Convalle onderuit trok en rood kreeg.  Waarna Ilja De Ridder de vrijschop via de paal binnenknalde.

Het werd een billijke puntendeling met een slotfase die de thuissquad zich nog lang zal herinneren...  Feest bij de roodwit-aanhang met dit onverhoopt belangrijk puntje.

Volgende zaterdagavond wacht voor VC Herentals de verplaatsing naar Kontich - aftrap om 20u.

VC pakt punt in Berg en Dal na een knotsgek einde

'VC moest de weide in zonder de geblesseerde Michiels', zegt Jan Deckers, pr VC Herentals.  'Ook voor Voorspoels kwam de wedstrijd te vroeg. Aladji was geschorst.

De thuisploeg, 5e in het klassement, kon beroepen op een aantal spelers die rustig de 1,90 m. overschrijden. Het werd voor VC zaak om zeker niet af te gaan in deze moeilijke laatste wedstrijd van de heenronde.

De meest optimistische roodwitte supporter gaf na 82 minuten geen sikkepit meer om puntengewin. Maar in 8 dolle minuten kon VC , uit een uitzichtloze situatie, alsnog een gelijkspel uit de brand slepen.

VC startte snel en tekende voor het eerste gevaar. Roodwit bleef de thuisploeg domineren, maar na 4 minuten gingen een aantal bezoekers Sinterklaas spelen en Kevin Oris schoot de thuisploeg op voorsprong, 1-0.

De bezoekers bleven veel balbezit opeisen en prikten waar het kon. Maar in de Meerhoutse aanvallen zat meer dreiging. In de 7e minuut werd Didier vrijgepeeld, maar trapte overhaast over de kooi van Brosens. Halfweg de eerste helft kreeg Oris de bal toegespeeld maar trapte net naast.

Even later dook een aanvaller van de andere kant voor Brosens op maar de afwerking leek nergens op. Het duurde tot het half uur eer VC nog eens kon dreigen. Een kopbal van Adriaensen ging nipt naast. Met de rust in zicht werd een thuisschot afgeblokt.

Een kopbal van Kevin Oris ging overhoeks over het doel van Brosens. De laatste mogelijkheid voor de pauze kwam nog van de bezoekers maar de voorzet van een bedrijvige Dillen werd nog voor de neus van Adriaensen ontzet. De bezoekers gingen rusten met het gevoel dat er vandaag niet persé hoefde verloren te worden.

De tweede helft was nog maar net op gang gefloten wanneer een groene aanvaller van op links teveel vrijheid kreeg en Smeets kon te simpel voorbij Brosens knikken, 2-0.

VC wou zich niet zomaar gewonnen geven en meteen kon Adriaensen net niet bij een voorzet. Maar van dan af stokte het bij de bezoekers en kwamen ze nog nauwelijks in de buurt van B en D doelman Kenens.

Erger nog : in minuut 54 mocht Oris een rebound simpel binnen tikken, weeral een doelpunt met een groot Sinterklaasgehalte, 3-0.

Even vreesden de meegereisde VC-supporters voor een afstraffing. Rond het uur schoot Vlaeymans een vrije schop een metertje naast. Herentals geraakte nog moeilijk in de zone van de waarheid. Berg en Dal zag het allemaal graag gebeuren.

We waren al in het slotkwartier wanneer een gedevieerd Meerhouts schot Brosens bijna verraste. In de 80e minuut kreeg VC dan toch zijn eerredder, zo leek het. Vlaeymans rende alles en iedereen voorbij, legde terug op Adriaensen en die vloerde Kenens, 3-1.

Het was een pleister op een houten been want in de volgende fase mocht Oris alleen op Brosens afgaan. Cedric redde eerst nog, maar moest zich op de herkansing van Joris een vierde maal gewonnen geven.

Zoals een bokser met een murwgeslagen bebloed gezicht, met dichtgeklopte ogen stond VC met knikkende benen recht. Wat zich daarna in het Kattenstadion afspeelde grenst aan het onwaarschijnlijke.

Minuur 84 : een één-twee tussen Adriaensen en Convalle zonderde Jelle voor Kenens af en die milderde nog, 4 -2.

Minuut 87 : Convalle kreeg te veel ruimte en dat mag je met Gianni dit seizoen niet doen want hij pegelde met links los in de kruising, 4-3.

Verbazing alom. Bezoekende supporters waren de wedstrijd reeds aan het terugspoelen waarom dat vierde, of dat eerste, of dat derde doelpunt gepakt werd.

En dan, in minuut 91, op een ver inzenden vertrok Convalle weer, richting Kenens. Gianni werd foutief gestopt op de rand van de 16 meter. Rood voor Bakovens en De Ridder achter de bal. Ilja krulde de bal magistraal tegen de binnenkant van de paal in doel, 4-4.

Ongeloof bij vriend en vijand bij deze onwaarschijnlijke heropstanding. En of de jenever op de kerstmarkt gesmaakt heeft.

Dat er over deze wedstrijd nog vele jaren gaat nagekeuveld worden hoeft geen betoog. We herinneren het wel eens op de Bosuil tegen Vitosha Sofia. Maar da's ook weeral verschillende decenia geleden.

VC Herentals plaatst zich door dit, achteraf gezien onverhoopt gelijkspel, in het klassement, naast Antonia en krijgt Zoersel en Ternesse in het vizier.

Zaterdagavond staat de laatste wedstrijd van 2019 op het programma. Gastheer is Kontich, dat evenveel punten telt als roodwit en voor aanvang van de competitie, net zoals VC, tot de outsiders werd gerekend. De wedstrijd start om 20:00 uur', besluit Jan Deckers.

13 Kontich 15 3 7 5 22/30 14
14 'sGravenw.-Schilde 15 3 9 3 19/32 12