U bent hier

Bergstaat Heist wordt gedeeltelijke fietsstraat

Heist op den Berg
04.11.2020 - 13.15u
Door: Mark Jaspers

Het schepencollege heeft beslist om op een gedeelte van de Bergstraat, tussen Leopoldlei en Berkenstraat, een fietsstraat in te stellen. Hier is het vanaf nu verboden om een fietser in te halen met de wagen.

In dit gedeelte worden ook extra fietssymbolen voorzien om aan te geven aan weggebruikers dat fietsers in beide richtingen mogen rijden.

De verkeerssituatie in de Bergstraat onderging grote wijzigingen in maart naar aanleiding van Corona. Zo werd er een enkelrichting ingevoerd voor het autoverkeer op het deel tussen Leopoldlei en Berkenstraat.

Hierdoor kregen voetgangers en ook de terrassen meer ruimte. De rijbaan werd versmald en het kruisen van auto en fietser bleef mogelijk. Maar het inhalen van fietsers is op de meeste plaatsen onmogelijk.

De verplichte tussenafstand van 1 meter binnen de bebouwde kom kon zelden tot nooit gerespecteerd worden. Als een voertuig een fietser wil inhalen, leidt dit mogelijk tot gevaarlijke situaties of een verhoogd onveiligheidsgevoel bij fietsers in beide richtingen.

Daarom werd beslist om in dit gedeelte van de Bergstraat een fietsstraat in te stellen. Dit maakt dan dat het verboden is om hier fietsers in te halen. Op die manier wil het lokale bestuur meer duidelijkheid en vooral veiligheid creëren.

Er zullen extra fietssymbolen en andere ondersteunende markeringen aangebracht worden in dit gedeelte van de Bergstraat. Dit verduidelijkt de aanwezigheid van fietsers in de tegenrichting.

Op het gedeelte tussen Berkenstraat en Molenstraat/Spoorwegstraat is momenteel tweerichtingsverkeer toegelaten. De rijbaan is er voldoende breed zodat het inhalen van een fietser met voldoende tussenafstand zonder problemen kan.

Daarnaast zullen er over de volledige lengte van de Bergstraat stoepstickers en markeringen geplaatst worden om de wandelrichting te verduidelijken. Dit wordt op dit moment nog verder uitgewerkt.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto