Voor de tweede keer wordt een nieuwe dynamische knelpuntberoepenlijst voorgesteld. Dat is een lijst met beroepen voor middengeschoolde functies waar hier in Vlaanderen een tekort aan is of voor dreigt en waarvoor een werkgever iemand buiten de Europese Unie kan aanwerven zonder voorafgaand arbeidsmarktonderzoek.

Op de nieuwe lijst staan 22 knelpuntberoepen waaronder 4 nieuwe: bakker/patissier, rigger/monteerder, monteur van elektrische en elektronische producten en insteller-bediener CNC werktuigmachines.

Andere knelpuntberoepen zijn bijvoorbeeld slager, zorgkundige, chef-kok en kraanbestuurder. In maart 2021 stonden bijna 700 vacatures open voor zorgkundige/verzorgende.

"Voor bepaalde beroepen kennen we al langere tijd een tekort en is het een moeilijke zoektocht naar voldoende werkkrachten. Economische migratie kan daar een tijdelijke oplossing bieden.

Uiteraard moeten we ook hier maximaal blijven inzetten op het toeleiden van Vlaamse werkzoekenden naar knelpuntberoepen. Vooral de zorgsector en de technische beroepen schreeuwen om werknemers. Inzetten op STEM-opleidingen en zorgopleidingen blijft dan ook een topprioriteit. " - Hilde Crevits

Voor jobs die op de dynamische knelpuntberoepen lijst komen, hoeft de werkgever bij de aanvraag van die arbeidskaart niet te bewijzen dat er een structureel tekort is aan geschikte werknemers op de arbeidsmarkt. Voor alle andere aanvragen voor arbeidskaarten is dat wel het geval.

Het gaat hierbij enkel om middengeschoolde functies. Daarnaast moet er een aantoonbaar structureel en zwaar tekort zijn. Dat wil zeggen dat er in Vlaanderen, maar in uitbreiding in België en zelfs de rest van Europa geen werkkrachten te vinden zijn. De basis van deze lijst is de knelpuntberoepenlijst van VDAB.

De dynamische knelpuntberoepenlijst is telkens twee jaar geldig. Een eerste lijst werd opgesteld in 2019, deze is nu dus vervangen door de nieuwe. Ten opzichte van de vorige lijst werden geen knelpuntberoepen geschrapt. De meeste aanvragen in 2020 werden ingediend voor bestuurders van trekker-opleggers, check-kok en vrachtwagenbestuurder.

In maart 2021 stonden vooral vacatures open voor onderhoudselektricien en technicus industriële installaties.