Juni is de maand waarin de eikenprocessierupsen hier en daar voor overlast zorgen. Wie in contact komt met hun brandhaartjes kan te maken krijgen met irritaties op de huid, ogen en luchtwegen. In de week van 8 juni start lokaal bestuur Nijlen met de bestrijding van deze dieren in bomen op openbaar domein. Dit gebeurt op meerdere tientallen plaatsen.

Bestrijding op privéterrein

Brandweer en gemeente doen geen bestrijding van de rupsen op privéterrein. De eigenaars vinden op nijlen.be/processierups een lijst van aannemers die ze daarvoor kunnen inschakelen.

Natuurlijke vijanden inschakelen

Er zijn ook manieren om de natuurlijke vijanden van de rupsen in te schakelen. Vogels zoals de koolmees lusten wel een eikenprocessierups. Het voorzien van nestkastjes in de buurt van de eiken kan helpen.

Van andere vogels zoals de pimpelmees, boomklever, winterkoning, roodborst en boomkruiper is bekend dat zij de eikenprocessierups eten in de vroege stadia, waarbij de rups nog geen brandharen heeft ontwikkeld. Het in de winter voorzien van voeding voor deze vogels lokt hen naar je tuin.

Biodiversiteit helpt

Verder kan je zorgen voor biodiversiteit onder en in de buurt van de eikenbomen. Dit kan door het planten van bloeiende struiken en bloemenmengsels. Hierin leven insecten zoals gaasvlieglarven, lieveheersbeestjes, bloemenwants, roofkevers, roofvliegen, verschillende soorten spinnen, mieren, sluipvliegen en wespen.

Dit zijn allemaal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het kan ook helpen om slechts een tweetal keer per jaar te maaien, de eerste keer pas begin juli en daarna nog eens eind september.