U bent hier

Bestuursvisie nieuw bestuur Lille

Lille
19.12.2018 - 07.07u
Door: Lex Verellen

Een nieuwe wind, een nieuwe visie op beleid, op maat van onze gemeente. N-VA en Groen slaan in Lille de handen in elkaar om de troeven van ons dorp te versterken en beter uit te spelen.

"We willen Lille sterker op de kaart zetten zodat wij allen, inwoners, medewerkers en bezoekers, terecht fier kunnen zijn op onze gemeente", zegt toekomstig burgemeester Marleen Peeters (N-VA). De nieuwe bestuursploeg heeft haar visie opgebouwd rond zeven thema's die alle inwoners nauw aan het hart liggen.

1. Een groene gemeente waar het betaalbaar en goed leven is in een duurzame omgeving. De focus ligt in eerste instantie op ruimtelijke ordening. In het bijzonder op wonen waarbij we het landelijke en groene karakter, het kwaliteitsvol en betaalbaar wonen en de trage wegen willen vrijwaren.

Toekomstig eerste schepen Luc De Backer (Groen) benadrukt: "De groene rand rond onze dorpskernen geven we niet prijs!" De focus ligt ten tweede op een duurzaam beheer van onze open ruimte met extra aandacht voor een goed doordacht lichtplan om het veiligheidsgevoel van onze inwoners te verhogen. Daarnaast willen we de publieke ruimtes opwaarderen met een kwaliteitsvolle infrastructuur.

2. Een veilige gemeente waar onze inwoners en bezoekers warm worden onthaald en ondersteund. We zetten in op een transparant en rechtlijnig beleid. We versterken de werking met de lokale politie. We gebruiken instrumenten zoals doelgerichte GAS-boetes en (flits)camera's om de orde beter te handhaven en de veiligheid te verhogen.

3. Een gemeente met focus op leefbare (fiets-)mobiliteit, met respect voor de noden van zowel de inwoners als de bezoekers. We werken een duurzaam mobiliteitsplan uit met acties op korte en lange termijn, zodat voetgangers en fietsers van een veiliger verkeer kunnen genieten in onze gemeente.

De focus ligt op het weren van zwaar vracht- en sluipverkeer doorheen onze dorpskernen en omgeving. "Mijn wens", zegt Luc De Backer, "is om onze mooie gemeente met de buurgemeenten te verbinden d.m.v. veilige fietsroutes en ervoor te zorgen dat kinderen veilig door onze dorpen kunnen fietsen."

4. Een lerende en werkende gemeente die haar inwoners alle kansen geeft op sociale mobiliteit in een voortdurend veranderende wereld. Hierbij zetten we in de eerste plaats in op uitbreiding van de buitenschoolse kinderopvang.

Ook de lokale ondernemer en landbouwer willen we beter ondersteunen door o.a. een gemeentelijk aanspreekpunt aan te reiken. Daarnaast zal ook de lokale markt alle nodige kansen krijgen om uit te groeien tot een vaste waarde in het Lilse sociale leven.

5. Een bruisende gemeente waarin iedereen zijn gading vindt en zich ten volle kan ontplooien. We willen het sterk verankerd verenigingsleven met zijn talloze vrijwilligers intensief blijven ondersteunen, op een voor alle deelnemers evenwichtige en transparante manier.

"We willen met de naburige academies aftoetsen hoe we voor onze inwoners een kunst-, techniek- en wetenschapsacademie kunnen oprichten in onze eigen gemeente," aldus Marleen Peeters, "ook historische feestdagen zoals 11 juli willen we extra luister geven, lokale tradities willen we dan weer blijven ondersteunen." Ook onze toeristische troeven gaan we beter uitspelen. En last but not least onderzoekt de gemeente de opties tot realisatie van een zwembad.

6. Een harmonieuze gemeente die met respect voor iedereen streeft naar het vormen van een eenheid als gemeenschap en zorgt dat iedereen mee kan. We zetten in op gelijke kansen voor iedereen en onderschrijven een sterke sociale dienstverlening met rechten en plichten voor elk individu.

De toenemende vergrijzing brengt een aantal uitdagingen met zich mee die we allesbehalve uit de weg gaan; o.a. kwaliteitsvol wonen voor senioren krijgt onze extra aandacht. Door de nieuwe bevoegdheid van dierenwelzijn willen we in samenspraak met de lokale politie werk maken van een diervriendelijkere gemeente. We willen ons als Fair Trade Gemeente ook beter profileren in een geglobaliseerde wereld.

7. Een sterk bestuurde gemeente die op een gezonde financiële basis van onderuit wordt opgebouwd in een voortdurend streven naar efficiëntie. Hierbij willen wij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN integreren in elk beleidsdomein. "Onze communicatie zal transparanter en frequenter gebeuren," zeggen Marleen Peeters en Luc De Backer in koor.

imageMeer nieuws

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 12.25u

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals
Herentals | Nationaal | Neteland 19.05.2022 - 08.44u

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 19.05.2022 - 08.21u

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag
Herentals | Kempen regio | Neteland 18.05.2022 - 18.09u

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes - Lier bijt de spits af

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes -  Lier bijt de spits af
Kempen regio | Lier regio | Nationaal 18.05.2022 - 17.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto