Kempenaars uit Gierle ontwikkelen 'biometrische' software met talloze beveiligingstoepassingen. Betalen in een handomdraai, letterlijk

Perfect ID, een Kempense start-up, ontwikkelde voor de Sint-Bavoschool in Gent de software die het mogelijk maakt een broodje of een frisdrank via een handpalmscan te betalen. "Het is maar een van de vele mogelijkheden die deze biometrische technologie biedt", zegt medezaakvoerder Gust Dierckx.

Het nieuwe bedrijf is het resultaat van een samenwerking tussen DNCS, een specialist in beveiligingsinstallaties en slimme netwerken uit Gierle, en Alfa-Zet Systems, een automatiseringsbedrijf uit Heusden-Zolder. "We werken al een paar jaar samen, maar de technici van onze beide bedrijven deden dat op locatie bij onze klanten al langer. Zelfs zonder dat de zaakvoerders het wisten. Het was dus voorbestemd."

De directie van de Sint-Bavoschool zocht een alternatief voor de bonnetjes waarmee leerlingen en personeel op school aankopen konden doen. "Leraren moeten lesgeven, geen bonnetjes verkopen. Het bonnetjessysteem vereiste een vermijdbare administratie. De directie kende Alfa-Zet Systems, dat een badgesysteem had geleverd aan de Gentse universiteit. Ze vroeg om een innovatieve oplossing. Die konden we bieden door samen te werken."

Die samenwerking leidde tot de start-up Perfect ID.

"Dat bedrijf hebben we op 1 april opgericht. Het verkreeg een licentie voor een recente Japanse uitvinding, de handpalmsensor PalmSecure van Fujitsu. Met zo'n sensor op zich ben je niets. Je moet die verbinden met een toepassing. De technologie om die met elkaar te laten communiceren hebben wij ontwikkeld."

Het resultaat is een biometrische toegangscontrole via een handpalm, die PalmKi werd gedoopt. "Badges kunnen worden gestolen of uitgeleend, verloren of stuk gaan. We kennen ondertussen ook de controle via de vingerafdruk, maar die wordt niet altijd herkend.

Je kunt ook een vinger gebruiken die niet meer aan een hand vastzit. Daarom is de handpalmcontrole veiliger. Als ze de hand afhakken, werkt het niet meer, want er moet bloeddoorstroming zijn. Een handpalm kun je niet verliezen en je kunt niet ontkennen dat het jouw handpalm is."

Geen wettelijke bezwaren

De leerlingen van de Sint-Bavoschool laten binnenkort hun handpalmen inscannen. Daarna volstaat het de hand voor een sensor te houden om een broodje of een drankje te kunnen kopen. "Op sociale media vragen mensen zich al af of dat wettelijk wel kan.

De wet is erg duidelijk. Biometrische gegevens bijhouden is verboden, behalve als er de uitdrukkelijke toestemming is. Die vragen wij altijd, alvorens de handpalm te registreren. In de school wordt aan de ouders die toestemming gevraagd."

De handpalmcontrole werkt snel, accuraat en is veilig. "Er is geen gezondheidsrisico. Je raakt de sensor, die met infrarood werkt, niet eens aan. Het is ook een duurzame oplossing.

Er zijn zo'n tweehonderdduizend studenten die onze studentenkaarten, die ook een badge zijn, gebruiken. Dat zijn evenveel plastic kaarten die geregeld moeten worden vernieuwd omdat ze stuk of verloren zijn. Een handpalm verlies je niet. Dit systeem is wel duurder, maar dat betaalt zich terug door de efficiëntiewinst en een lagere kosten voor de hardware."

Ook de privacy wordt gerespecteerd. "De gegevens van de handpalm zijn verbonden met een beveiligde code. De scan zegt ons niet eens of het om een man of een vrouw gaat, of welke huidskleur die heeft. Het systeem ­creëert een token die wordt verbonden aan de database van de school. Zelf hebben we daar geen toegang toe, maar het stelt de school wel in staat een correcte rekening aan de leerling af te leveren."

Gust Dierckx en zijn Limburgse vennoot Marc Strackx hebben Perfect ID uiteraard niet opgericht om slechts één school voort te helpen. "We zien tal van mogelijkheden, onder andere in ziekenhuizen, overheid of bedrijven. Maar het kan ook sleutels in een auto overbodig maken.

Een badge kun je verwisselen, een handpalm niet. Dat maakt het ook voor verzekeringsmaatschappijen interessant. In de haven van Antwerpen bijvoorbeeld, waar alleen specifiek opgeleide mensen bepaalde voertuigen mogen besturen of machines mogen bedienen. Dat kunnen we met handpalmcontrole beveiligen."

www.dncs.be

www.alfa-zet.be