U bent hier

Bewoners van 27 woonzorgcentra genieten via livestream van Barbara Dex

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
14.06.2018 - 18.59u
Door: Mark Jaspers

In De Kuub in provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout zong Barbara Dex op dinsdag 14 juni haar liedjesprogramma 'Dex tot de tweede macht', een muzikale ode aan haar vader Marc Dex.

Naast een bomvolle zaal genoten ook honderden bewoners van 27 woonzorgcentra uit de provincie Antwerpen mee via een livestream. Het experiment dat de Warande en Cultuurconnect vorig jaar opstartten om een culturele livestreamdienst te organiseren wordt daardoor weer naar een hoger niveau getild.

Het concert van Barbara Dex is al de vierde voorstelling die de Warande en Cultuurconnect samen streamen. Telkens werd daarbij een versnelling hoger geschakeld : van één locatie begin 2017 naar 8 Kempense woonzorgcentra eind 2017 om nu maar liefst 27 woonzorg- centra te bereiken, verspreid over de hele provincie Antwerpen.

"De Warande heeft een uitgebreide programmatie waarin zeker ook ouderen en minder mobiele mensen geïnteresseerd zijn, maar zelf de verplaatsing maken naar een concert- of theaterzaal is voor hen niet evident.

Livestreaming is in onze digitale samenleving een uitgelezen manier om ons aanbod op een innovatieve manier toch bij deze mensen te brengen. Zo maken we cultuur voor iedereen toegankelijk," verklaart Peter Bellens, voorzitter van provinciaal cultuurhuis de Warande.

Op verzoek van de provinciale ouderenraad investeerde de provincie Antwerpen 45.000 euro in deze vierde stap. 23 cultuur- en gemeenschapscentra, vrijetijdsdiensten en lokale besturen sloegen de handen in elkaar voor de omkadering en de technische ondersteuning van dit geslaagde experiment.

Marc Dex als kers op de taart

In een aantal woonzorgcentra verzorgde een lokale artiest een kort voorprogramma. De bewoners van het Turnhoutse woonzorgcentrum De Wending, bij Zorggroep Orion, werden zelfs verrast met een gastoptreden van vader Marc Dex. Dit woonzorgcentrum stond mee aan de wieg van deze streamingsessies.

Luc Op de Beeck, voorzitter van Zorggroep Orion: "Onze paramedici zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de wereld buiten het woonzorgcentrum naar binnen te brengen bij de bewoners en omgekeerd. Deze live theaterervaring is telkens weer een schot in de roos. We zien bij elke streaming hoe onze bewoners genieten van de interactie."

In woonzorgcentrum De Wending bij Zorggroep Orion in Turnhout verzorgt Marc Dex het voorprogramma voor het optreden van dochter Barbara, dat live wordt gestreamd vanuit provinciaal cultuurhuis de Warande

Cultuurconnect onderzoekt nu de mogelijkheid om een livestreamdienst voor alle Vlaamse cultuurhuizen en –centra te ontwikkelen. Voor Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect, is dat een logische volgende stap: "Momenteel onderzoeken we hoe we dit project kunnen uitwerken op Vlaamse schaal. Mensen die moeilijk de verplaatsing kunnen maken om een voorstelling bij te wonen kunnen zo overal in Vlaanderen opnieuw deel uitmaken van het live cultuurpubliek. Zo'n vorm van sociale digitale innovatie zit ingebakken in het DNA van onze organisatie."

Dankzij dit project met cultuurhuis de Warande en de provincie Antwerpen kunnen er sneller stappen gezet worden naar die uitbreiding op Vlaams niveau. (pp)

imageMeer nieuws

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.45u

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie
Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.21u

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona
Kempen regio | Laakdal regio 09.07.2020 - 10.32u

One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group

 One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group
Herentals | Internationaal | Kempen regio 09.07.2020 - 09.28u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto