De Herentalse kringloopwinkelklant, carnavalliefhebber, bibliothecaris en secretaris van de Herentalse Academie voor Beeldende Kunst Tim Leysen (43) heeft een zeldzaam stuk op de kop kunnen tikken bij zijn laatste bezoek. Voor amper zes euro kocht hij een oude prinsenmuts van een verdwenen carnavalsgilde uit Heist-op-den-Berg.

"Tijdens het volgende carnaval ga ik hem opzetten om ermee te pronken."
"Ik snuister af en toe graag in een kringloopwinkel naar leuke items", vertelt Tim Leysen. "Meestal doe ik dat in de kringloopwinkel van Heist-op-den-Berg, in combinatie met een bezoekje aan de zondagse rommelmarkt.

Daar werd mijn aandacht meteen getrokken door een carnavalsmuts, die door Prins Carnaval gedragen wordt. Ik heb geen moment getwijfeld en heb ze voor zes euro op de kop getikt."

Bezoeker Kringloopwinkel koopt zeldzaam object van verdwenen carnavalsgilde: "Het lag gewoon op het rommelschap"

"De bijzondere muts lag op het rommelschap, tussen ordinaire speelgoedmaskers en andere toebehoren voor carnaval. Toch leek ze me authentiek en op de één of andere manier waardevol. Waar ze vandaag kwam, werd daarna duidelijk, toen ik iets ging drinken in café De Living in Heist, waar ik de muts had opgezet.

Ik ben er aan de praat geraakt met een oud-lid van de ondertussen al lang verdwenen Heistse carnavalsgilde de Zwanegilde. Hij bevestigde me dat het om een authentieke muts ging."

Volgens Tim schrok hij er ook van dat er nog zo'n exemplaar bestond. Bij het stopzetten van de gilde werd er immers aan alle leden gevraagd om hun kostuum en attributen binnen te brengen.

"Deze prinsenmuts is blijkbaar door de mazen van het net geglipt. Moest er iemand nog wat meer over kunnen vertellen, dan mag die me altijd contacteren. Ik ga al van kindsbeen af naar het carnaval in Herenthout en ik ben gefascineerd door de regels en gebruiken binnen het carnaval. Volkscultuur en folklore vind ik heel interessant."

En wat Tim met zijn nieuwe muts gaat doen? "Ik denk dat ik ze tijdens het carnaval in Herenthout ga opzetten om ermee te pronken (lacht). Ik heb bij carnavalvrienden geïnformeerd en ze verwachten dat het oudere leden van andere gilden nog wel iets kan zeggen. Elke gilde heeft zijn eigen kleuren, dus die van de Zwanegilde zullen nog wel een belletje doen rinkelen bij sommigen."

Jaren zeventig en tachtig

Gaston Van den Broeck van de Heistse heemkring Die Swane zegt dat de carnavalsgilde Die Swane niet zo heel lang bestaan heeft. "Het carnaval heeft nooit echt goed aangeslagen in Heist.

De gilde was actief in de jaren zeventig en tachtig, ik vermoed dat hun werking maar een jaar of tien geduurd heeft. Het was hen vooral te doen om plezier maken en een pintje te drinken. Ze kwamen samen in het gebouw waar nu Place To.Be gevestigd is.

Ze organiseerden ook een stoet. Hun gangmaker was Gust Beyens, die beter bekendstond onder de naam Lange Gust. Hij is de oprichter van de beroemde Heistse voddenmarkt en ook de carnavalsgilde."

"Of deze prinsenmuts een zeldzaam stuk is? Ik denk niet dat er nog veel van bestaan. Al denk ik wel dat er in het gemeentelijk archief achter het cultuurcentrum nog een prinsenmuts ergens in een doos ligt. Ik heb ooit van Lange Gust een paar dozen met het archief van de gilde gekregen. Die zijn een tijdje na zijn dood overgedragen aan de gemeente", klinkt het.

Sinds de stopzetting is er in Heist geen gewone carnavalsgilde meer actief. In Schriek is er nog wel jaarlijks het populaire kindercarnaval, dat bekendstaat als de oudste kindercarnavalstoet van het land met bijna een halve eeuw op de teller.

Bron GVA - 19/02/20 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish

Foto's: Mark Jaspers/Tim Leysen/NNieuws