Bezorgde bewoners uit de wijk Wuytsbergen - Ekelen Herentals richten buurtgroep SOS Poederkot op. De groep stelt de komst van de mega-verkaveling op de site Poederkotbos ernstig in vraag en wil een bezwaarschrift indienen.

De beslissing van het schepencolle van Herentals om de omliggende straten om te vormen tot fietsstraten, nam de bezorgdheid van de buurtbewoners duidelijk niet weg. Dat bleek al tijdens het laatste online infomoment in januari, waarbij heel wat vragen onbeantwoord bleven.

"Met het invoeren van deze maatregel, vaart het schepencollege blind", klinkt het. Zowel het effect van de dynamische- als de vaste knip werden uitvoerig getest tijdens verschillende proefopstellingen, maar naar de impact van de fietsstraten blijft het gissen.

De snelheid waarmee de beslissing plots genomen wordt, doet vermoeden dat men snel wil starten met de bouw van de 152 extra wooneenheden.

Of een woonproject van die omvang noodzakelijk is voor Herentals, blijft de grote vraag.

"In het centrum werden recent heel wat woon- en bouwprojecten gelanceerd (denk maar aan 'De Groene Poort', 'De Heern', de omvorming van de voormalige school Sint-Jozefsinstituut aan de Burchtstraat en het geplande bouwproject achter hypermarkt Carrefour).

Het opofferen van waardevolle bosgrond is geen goed antwoord op de klimaatveranderingen en heeft een grote impact op de waterhuishouding in de omgeving.

De voorgestelde regenwaterbuffering (vanuit de omgeving op de projectgrond), is slechts een fractie van de huidige buffercapaciteit". Bovendien stelt de buurtgroep ook de kwaliteit van de projectgrond (bodem) ernstig in vraag.

"Anno 2022 zou OVAM het uitgevoerde oriënterend bodemonderzoek (OBO) uit 2006 niet meer conform verklaren. Zowel de scoop als de gehanteerde bemonsteringsstrategie zijn te beperkt.

De 5 appartementsblokken (goed voor 107 wooneenheden) en 45 woningen zou de stad beter elders inplannen. Er was in Herentals al heel wat te doen rond de historische Begijnhofdreef, waar men enkele tientallen bomen gaat rooien. Voor het behoud van 650 bomen, op eveneens een historische site, zetten we ons graag in."

Bezorgd voor het extra verkeer

Naast de impact op het klimaat, blijven de buurtbewoners vooral bezorgd over het extra verkeer. "Zonder een beslissing over de hoofdmaatregel (vaste- of dynamische verkeersknip in Wuytsbergen) kan de eerste bouwfase niet gedeblokkeerd worden.

Dat werd ons eerder beloofd en in de besluitvorming opgenomen.

De stad was 10 jaar geleden zelf erg gekant tegen de komst van de verkaveling op de site, waardoor we de plotse verandering van visie niet begrijpen.

We hopen dat het schepencollege ons niet in de kou laat staan, maar voelen ons genoodzaakt om een bezwaarschrift op te stellen."

Wie vragen heeft, in dialoog wil gaan met de buurtgroep of eveneens een bezwaarschrift wil indienen, kan steeds mailen naar SOSpoederkot@gmail.com.

"We willen graag een klankbord zijn voor de andere buurtbewoners en hun bezorgdheden mee opnemen", klinkt het nog.