Het aantal ontleningen in de bib van Wechelderzande loopt al een tijdje achteruit. Het afgelopen jaar telde de bibliotheek van Wechelderzande maar 47 regelmatige bezoekers die niet naar een ander uitleenpunt kwamen.

In 2018 noteerde het uitleenpunt slechts 7.200 ontleningen op een totaal van 180.000 in de hele gemeente. Nu de vaste bibliotheekmedewerker in Wechelderzande eind juni met pensioen gaat, heeft het gemeentebestuur gekozen om hem niet te vervangen en de bibliotheekwerking in Wechelderzande anders in te vullen vanaf 1 juli 2019.

Schepen van Bibliotheek Tom Kersemans (N-VA): Naar aanleiding van het pensioen van onze bibliotheekmedewerker heeft het beheersorgaan van de bibliotheek de uitleencijfers onder de loep genomen.

Het werd snel duidelijk dat het niet te verantwoorden was om een nieuwe bibmedewerker aan te nemen en de uitleenpost open te houden. Daarvoor waren de kosten te hoog en het aantal uitleningen te laag.

Ook de schoolkinderen in Wechelderzande komen al lang niet meer naar het uitleenpunt. De school kiest ervoor om naar de hoofdbib in Lille te komen omdat het aanbod daar groter is. Met spijt in het hart hebben we met het bestuur daarom besloten het advies van het beheersorgaan te volgen en de bib in Wechelderzande te sluiten.

Deze keuze geeft ons de mogelijkheid om de middelen die vrijkomen te gebruiken om de dienstverlening meer klantgericht in te vullen. De oude pastorij in Wechelderzande zal de komende jaren omgebouwd worden tot een ontmoetingsplek. We gaan daar een hoekje creëren waar je de krant kan lezen of boeken kan laten leveren.

De bib van Wechelderzande is gevestigd in het kasteel Hof d'Intere. Nu de bib verhuist, rijst de vraag welke bestemming het kasteel gaat krijgen.

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA): Het stoort ons al jaren dat Hof d'Intere grotendeels leegstaat. Het vorige bestuur heeft het prachtige kasteel laten verkommeren. N-VA en Groen willen werk maken van een nieuwe toekomst voor Hof d'Intere en het park errond.

Nu de bib er weggaat, maken we de baan vrij om Hof d'Intere een mooie, nieuwe bestemming te geven. Op termijn gaan we de trouwzaal verhuizen naar huis Goetschalckx.

Op deze manier is het volledige gebouw ter beschikking om er iets moois van te maken. Het doel is om in en rond Hof d'Intere terug beleving te creëren. De site met het kasteel, het park en de oude pastorij is jarenlang verstopt geweest. We willen het graag teruggeven aan onze inwoners.

Alle regelmatige bezoekers van de bib kregen een brief van de gemeente om een zo goed mogelijke oplossing aan te bieden zodat ze maximaal gebruik kunnen maken van de gemeentelijke bibliotheekwerking. Iedereen kan nog boeken ontlenen in Wechelderzande tot en met zondag 30 juni 2019.

Geleende materialen kun je na 30 juni 2019 enkel in de bib van Lille inleveren. Er is een inleverschuif die je dag en nacht kan gebruiken. Je bibliotheekkaart blijft geldig in de bib van Lille en de andere uitleenposten. Een deel van de boeken verhuist naar de hoofdbib in Lille. De overige boeken verkoopt de gemeente op donderdag 11 juli 2019 van 13 uur tot 19.30 uur in de oude bib van Wechelderzande.