Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bibliotheken Lille en Kasterlee gaan samenwerken onder nieuwe groepsnaam Grasduin

Grasduin Bib

De zes bibliotheken in de gemeentes Lille en Kasterlee smelten samen tot één bibliotheek. De bibs in Gierle, Kasterlee, Lichtaart, Lille, Poederlee en Tielen hebben zich verzameld onder de nieuwe naam Grasduin.

De naam is een knipoog naar de graslanden die zich over Lille en Kasterlee uitstrekken en de zandduinen in beide gemeentes. Natuurlijk kan je in een bib ook naar hartenlust grasduinen in de collectie. Voor de bibbezoeker heeft de samenwerking heel wat voordelen.

Tom Kersemans, schepen van Bibliotheek in Lille : “De bibliotheekleden krijgen veel meer keuze, want de collecties zijn samengevoegd. Wie de catalogus doorzoekt, ziet meteen het aanbod in de zes bibliotheken. Als een titel in jouw bibliotheek niet beschikbaar is, zie je onmiddellijk waar hij wel staat en of hij daar uitgeleend is. Meer nog.  Als je boek uitgeleend is, kun je het in een andere Grasduin-bib met een simpele muisklik reserveren. Gereserveerde materialen kun je gratis oppikken in een bib van je keuze. Je hoeft je dus niet te verplaatsen naar een andere bibliotheek. Je kan je materialen ook terugbrengen in eender welke bib. Dat is uniek in de Kempen.”

Walter Van Baelen, schepen van Bibliotheek in Kasterlee : “De Grasduin-collectie telt meer dan 125.000 titels en heeft een grote digitale collectie. In Kasterlee hebben we veel muziekpartituren, een gameroom, educatieve puzzels en een online krantenarchief. Die worden nu beschikbaar voor de leden van Lille. Kastelse inwoners kunnen dan weer profiteren van het grote aanbod aan strips voor volwassenen, dvd’s, historische werken en reisgidsen in Lille. Daarnaast kan iedereen e-boeken en digitale prentenboeken ontlenen en gebruikmaken van de streamingdienst Dalton. En, heel belangrijk, het lidmaatschap blijft gratis en alle bibliotheken zijn boetevrij.”

De samenwerking tussen de bibliotheken start op donderdag 21 maart. Wie nu lid is van de bib wordt automatisch lid van de zes bibliotheken van Grasduin. Met je identiteitskaart of je lenerskaart kan je vanaf 21 maart materialen ontlenen in al deze bibliotheken.

In aanloop naar de lancering van Grasduin kan je deelnemen aan een wedstrijd via de bibs, de informatiebladen en de andere gemeentelijke kanalen. Er zijn 10 boekenpakketten te winnen. De wedstrijd loopt van 1 tot 16 maart.

Op dinsdag 19 en woensdag 20 maart sluiten alle bibliotheken om de systemen over te schakelen.

Grasduin Bib

Deel dit artikel