Vanaf februari wordt de bierprijs verhoogd. Dat heeft de Leuvense bierbrouwer AB Inbev aangekondigd. Ook Alken-Maes overweegt een prijsstijging, maar dat staat nog niet vast. Horeca Vlaanderen raadt cafés aan de stijging door te rekenen.

De bierprijs gaat gemiddeld 2 cent per glas omhoog in februari.

Dat heeft bierbrouwer AB Inbev aangekondigd. Dat is nodig om "de aanhoudende stijging van grondstof-, verpakkings- en energieprijzen, en loonkost te compenseren", klinkt het. De marktprijs voor die grondstoffen is volgens de brouwer gemiddeld tussen de 4 en de 29 procent gestegen.

De stijging heeft wellicht gevolgen voor alle merken van de Leuvense brouwer. AB Inbev heeft onder meer Jupiler, Stella Artois, Leffe en Hoegaarden in portefeuille.

Ook Alken-Maes sluit een prijsstijging niet uit. "We werken aan de tarieven voor 2013, maar dat is nog niet afgerond", klinkt het.

"Horeca moet stijging doorrekenen"
Horeca Vlaanderen noemt de aangekondigde prijsstijgingen geen goed nieuws. "In een sector waar momenteel al zo veel klappen vallen, is een prijsstijging nooit goed nieuws", klinkt het. "De marges in de sector zijn al zo laag, dat de prijsstijgingen sowieso zal moeten worden doorgerekend." Als een horecaondernemer deze stijging niet doorrekent, betekent dit volgens de belangenorganisatie een grote hap uit zijn omzet.

De belangenorganisatie is wel tevreden met het feit dat de prijsstijging milder is voor vatenbier. "We hopen dat andere brouwerijen deze trend zullen volgen en ook hun vatenbier goedkoper zullen maken", klinkt het.

"Momenteel is het bier dat een horecaondernemer verplicht aankoopt via zijn leverancier vaak duurder dan wat de consument ervoor betaalt in de supermarkt."

Bron : DeRedactie.be