U bent hier

Bijna een derde van de nieuw verkochte auto's in Noorwegen is nu elektrisch

Internationaal | Vlaanderen
02.01.2019 - 17.02u
Door: Herman Gezelle

Vorig jaar bereikte de verkoop van elektrische auto's in Noorwegen een marktaandeel van meer dan 31,2 procent. Olieproducent Noorwegen is op dat vlak wereldwijd koploper en wil tegen 2025 enkel nog nieuwe auto's toelaten als die geen uitstoot nalaten.

Volgens de Noorse wegenfederatie steeg het aantal nieuw verkochte elektrische wagens van 20,8% in 2017 naar 31,2% vorig jaar. In 2013 lag dat percentage nog op 5,5%. Het aantal nieuwe diesel- en brandstofwagens die in Noorwegen op de weg kwamen, is dan weer fors gedaald.

Het forse succes van die elektrische wagens is het gevolg van allerlei belastingvoordelen die de overheid toekent aan kopers en daar bovenop nog eens gratis parking op veel plaatsen en een forse uitbreiding van het aantal laadpalen in het grote land.

De Noorse overheid heeft het ambitieuze doel gesteld om vanaf 2025 enkel nog op de markt toelaten als die geen uitstoot meer hebben. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel om dat objectief te behalen. Opvallend is dan weer dat Noorwegen een grote producent van olie en aardgas is. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto