Binnenkort is het weer 11 november en gedenken we het einde van WO I.  Er is over die oorlog al veel gepubliceerd, maar toch schreef Marc Scheelen met "België in WOI" een bijzonder boek met daarin een aantal pertinente standpunten.

Volgens Scheelen, die al zijn hele leven opzoekingen doet naar de beide wereldoorlogen, had België nooit hoeven mee te doen aan WO I en is koning Albert I, de koning-soldaat, verantwoordelijk voor duizenden dode Belgische soldaten en de vernietiging van het industriële bestel van België.

Daardoor verdween de oorspronkelijk vijfde grootste industriële natie na de oorlog bijna volledig van het toneel.

"België in WO I" verhaalt hoe België zich in WO I liet meeslepen in een conflict tussen de grootmachten. Het kleine België verzeilde in een onmogelijke spagaat tussen neutraliteit en loyaal bondgenootschap.

Het horrorscenario waarin België door de deelname aan deze oorlog terechtkwam, veroorzaakte naast immens menselijk leed een interne verdeeldheid waarvan het land nooit meer zou herstellen. Pijnlijk duidelijk wordt hoe kans na kans gemist werd om eervol uit deze voor België hopeloze oorlog te stappen.

Waarom capituleerden de Belgen bijvoorbeeld niet toen ze door de Fransen verplicht werden om achter de IJzer te vechten? Het door desertie gedecimeerde Belgisch leger mocht immers Frankrijk niet in en groef zich daarom in achter de IJzer.

De lezer wordt in het boek uitgenodigd om eigen conclusies te vormen met de aangereikte informatie. Om het boek vlot leesbaar te maken is het gekruid met tal van weinig bekende anekdotes en sfeerscheppende details.

De verhalende vertelstijl maakt het boek zowel interessant voor wie kennis wil maken met België in WO I, als voor de lezer die zich al in deze oorlog verdiept heeft.

Het boek telt 254 pagina's, kost € 19,95 en is verkrijgbaar via www.vertelpuntuitgevers.be, en Standaard Boekhandel.