U bent hier

Binnenkant Lakenhal wordt gerestaureerd, museum Fraikin komt terug op de zolder

Herentals
30.10.2014 - 07.01u
Door: Peter Caers

De binnenkant van de Herentalse Lakenhal wordt gerestaureerd. Na de restauratie van de zolder van de Lakenhal kan de beeldencollectie van Fraikin er opnieuw schitteren.   Het restauratiedossier wordt volgende week dinsdag op de gemeenteraad besproken.

De Herentalsenaren kunnen blijven trouwen in hun Lakenhal in de vroegere raadzaal.  De expositieruimte  waarvan het plafond nu op instorten staat, wordt helemaal opgeknapt. Toeristen krijgen een vrij zicht op de monumentale 16e eeuwse balken.   De Lakenhal was destijds de trots van de internationale Herentalse lakennijverheid.

Er werd voluit gekozen om met de unieke collectie plaasteren modelbeelden van Auguste Frainkin uit de 19e eeuw opnieuw een museum uit te bouwen op de zolder van het stadhuis. De beelden zelf worden ook gerestaureerd.   De raming van de werken bedraagt 1.899.094 euro inclusief btw.

Museum Fraikin opnieuw in Lakenhal

In de schenkingsakte van 10 april 1890 liet Fraikin stipuleren : 'Dat de stad moet fournir un local convenable dans la maison communale (lees: de Lakenhal) pour l’exposition des objets détaillés ci-dessus. Le local prendra le nom de “Musée Fraikin”. Een andere voorwaarde vraagt uitdrukkelijk aan de stad de conserver à perpétuité et d’entretenir avec soin le dit Musée.' Volgt nog een schatting van alle stukken voor de totale som van 4.986 frank in 1890.  Dat is een hele som: in onze huidige munt omgerekend, zou ze een bedrag van ca. 30.000 euro vertegenwoordigen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto