Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Binnenkort in Heist-op-den-Berg: extra controle op zwerfvuil

'Een peuk, blikje, etensverpakking of zakje hondenpoep? Dat werp je natuurlijk in de vuilnisbak. Zo houden we allemaal samen onze omgeving proper.

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg spant zich al jaren in om zwerfvuil te verminderen: door bewustmaking- en opruimacties en allerlei doelgerichte projecten.

Jaarlijks neemt het lokale bestuur bijvoorbeeld deel aan de actie MooiMakers in samenwerking met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Daarbovenop werkt het lokale bestuur samen met meer dan 200 vrijwilligers - groene peters en meters - die zich actief inzetten om vrijwillig zwerfvuil te rapen op het grondgebied van de gemeente.

Recent, op 2 mei, nam het lokale bestuur Heist nog deel aan de ‘River Cleanup Challenge’. Het voltallige schepen­college ging toen op pad om zwerfvuil te rapen...

Handhaving via controles en GAS-boetes

Ondanks die vele inspanningen en bewustmaking blijft zwerfvuil overal een probleem. Daarom zet het lokale bestuur nog een stap verder met gerichte controles en handhaving op het terrein.

Daarvoor zal Heist-op-den-Berg samenwerken met gemachtigde handhavers van OVAM. Zij zullen overtreders effectief bestraffen. Wie zijn afval zomaar weggooit en betrapt wordt, krijgt een boete.

De handhavers van OVAM gaan op pad in de Heistse straten, stellen de overtredingen vast en maken een verslag op. Daarna bepalen ze de sanctie: een GAS-boete of een alternatieve maatregel. Die boete kan oplopen tot 350 euro.

Hotspots voor zwerfvuil

De komende maanden komen er dus intensieve controles. De locaties zijn strategisch gekozen. Het zijn ‘hotspots voor zwerfvuil’: locaties waar veel mensen passeren en waar zwerfvuil een probleem is. Denk maar aan de vele evenementen/markten op ons grondgebied, de winkelstraten, het skatepark, schoolomgevingen, enzovoort.'

Deel dit artikel