Als het van de N-VA afhangt komt er ook een fietsbieb in Herentals. Dat is een uitleenpost waar gezinnen met kinderen voor een lage prijs een kinderfiets kunnen huren voor een jaar. Zo'n fietsbieb werd voor het eerst geopend in Mol en is daar een schot in de roos.

Het is één van de actiepunten die Mol begin deze week op de persconferentie van SPAAK voorstelde in het kader van het armoedeplan.

N-VA Herentals was daar van de partij en stelde vast dat Herentals dit actiepunt nog niet heeft opgenomen. Raadslid Jasmine Tegenbos (N-VA) stelt daarom voor om er ook snel werk van te maken in de Keizerstede, om gezinnen met kinderen te ondersteunen om op een betaalbare manier kinderfietsjes te huren. Het voorstel ligt ter stemming op de eerstvolgende gemeenteraad van dinsdag.

Begin deze week deden een aantal Kempense gemeenten, Turnhout, Geel, Mol en Herentals, hun plannen tegen armoede uit de doeken.

Jasmine Tegenbos (N-VA): "Elke stad en gemeente legt eigen accenten. Armoede kent geen éne wonderoplossing maar vraagt een aanpak op verschillende fronten. We moeten niet telkens het warm water uitvinden. Daarom reiken we het stadsbestuur graag de actiepunten aan die in andere gemeenten al uitgerold zijn en daar succesvol zijn, zoals de fietsbieb. We vragen om er zo snel mogelijk werk van te maken in onze stad." De eerste fietsbieb werd dit jaar geopend in Mol. Retie en Ravels volgen volgende maand. Gezinnen met kinderen kunnen er voor een 20-tal euro kwaliteitsvolle kinderfietsjes huren.

Tegenbos, die zelf mama van drie jonge kindjes is, getuigt vanuit de praktijk: "Kindjes ontgroeien hun fietsjes razendsnel en dan is het een serieuze slok op de borrel om telkens een fietsje aan te kopen.

Voor gezinnen die het niet breed hebben, vormt een kinderfiets dan een grote kost waar ze vaak niet mee over de brug kunnen komen. Door een tweedehandse tweewieler voor een 20 euro te huren voor een jaar, wordt de kost draaglijker en kunnen we gezinnen die moeilijk rondkomen als lokale overheid weer wat beter ondersteunen.

Het draagt ook bij aan de sociale participatie en de gezondheid van het gezin."

De gemeentebesturen wezen op de persconferentie vaak wat gemakkelijk naar de bovenlokale overheden, zoals het leefloon dat te laag zou zijn. Dat mag geen excuus zijn om zelf geen initiatieven te nemen – de aanpak van armoede is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Zo zet deze federale regering in op activering en toeleiding naar werk, zodat de groep uitkeringsafhankelijken kleiner wordt en voor hen de uitkeringen verder opgetrokken kunnen worden. Dat gebeurde sinds het begin van de legislatuur al met 800 euro per jaar voor gezinshoofden.

Met de taxshift gingen de laagste lonen er het hardst op vooruit – mensen met een minimumloon houden nu al netto een kleine 1000 euro méér over op jaarbasis wat nog wordt opgedreven tot 1700 euro in 2019. Het budget voor de sociale toelagen op de kinderbijlagen werden verdrievoudigd en de eerste studies tonen aan dat de hervorming het risico op gezins- en kinderarmoede doet dalen. Het is aan de lokale overheden om op hun niveau alle mogelijke initiatieven aan te grijpen om verder in te zetten op de ondersteuning van mensen en gezinnen in armoede. (pp)