Op het Albertkanaal is het dinsdagochtend rond 06.50u ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier tot een frontale aanvaring gekomen tussen twee binnenschepen, waarvan er na afloop één gezonken is. Dat zegt De Vlaamse Waterweg.
Door het ongeval is er momenteel geen scheepvaartverkeer mogelijk en dat zal allicht nog een hele tijd het geval blijven. Er moeten ook waterstalen worden genomen omdat het gezonken schip geladen was met kunstmest.
Alle opvarenden zijn wel veilig aan land geraakt.
"Het gezonken schip (bouwjaar 1963) was zowat 60 meter lang en ligt nu dwars in het kanaal ter hoogte van Mondelèz LU, waardoor er geen scheepvaart mogelijk is", zegt Liliane Stinissen, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg.
"Het schip waarmee het in aanvaring is gekomen, een duwbak, is niet gezonken maar ligt wel eveneens nog ter plaatse. Het is nog erg onduidelijk hoe lang het zal duren voor beide schepen verwijderd zijn, want het is nog niet bekend hoe groot de schade precies is en of eerst de lading uit het gezonken schip moet worden verwijderd."
De precieze impact voor het scheepvaartverkeer is volgens De Vlaamse Waterweg eveneens onduidelijk. Er varen gemiddeld zowat 100 schepen per dag door de sluizen van het Albertkanaal.
Afhankelijk van de grootte en waar ze zich bevonden, kunnen sommige schepen misschien omvaren langs de Kempische kanalen, maar de hinder is sowieso erg groot.
Ook de drinkwatermaatschappijen zijn op de hoogte gebracht van het incident, omdat de lading kunstmest mogelijk voor vervuiling zorgt. Er zullen stalen worden genomen om dat uit te wijzen. (Belga)
UPDATE 15.35u :
Scheepvaart mag vanaf dinsdagavond beurtelings langs - berging van het schip volgende weken pas
Op het Albertkanaal werd dinsdagmiddag de schade aan het na een aanvaring gezonken binnenschip ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier nog steeds in kaart gebracht. Dat zegt De Vlaamse Waterweg.
Het scheepvaartverkeer zal later op de avond echter worden hervat door het beurtelings en onder begeleiding van dijkwachters door te laten naast de plaats van het ongeval.
Intussen werd de wagen van de schipper, een man uit Stabroek, met een kraan van het dek gehaald.
De berging van het schip is allicht pas iets voor de komende weken, nadat de verzekeringsmaatschappijen hun werk hebben gedaan. Er moet eerst nog een Europese aanbesteding uitgeschreven worden, en dat kan een tijd duren.
Intussen werd ook een scherm rond het schip geplaatst om te vermijden dat een eventueel olielek zich zou verspreiden. Of de lading met kunstmest mogelijk voor milieuproblemen zorgt, is nog niet bekend. (Belga- De Vlaamse Waterweg - en eigen berichtgeving)
Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.