In de Nederlandse stad Roermond (Limburg) op 100 km van Herentals, is een groot deel van de binnenstad afgesloten, nadat er bij een brand gisteravond in een jachthaven veel asbest was vrijgekomen. Twee loodsen met tientallen plezierjachten gingen in vlammen op. Het asbest zat vooral in het dak van de loodsen.

De brandweer dacht eerst dat de gevaarlijke stof alleen in de buurt van de jachthaven was terechtgekomen. Later bleken de asbestdeeltjes ook in de binnenstad te zijn neergedwarreld. Twee toegangswegen naar de binnenstad zijn afgesloten en het station is onbereikbaar.

Treinen stoppen er niet zolang het station niet is schoongemaakt.

Ontsmettingspunten

Bewoners die het gebied willen verlaten, kunnen dat doen via vier speciaal ingerichte ontsmettingspunten. Mensen die niet per se in de binnenstad hoeven te zijn, mogen het gebied niet in. Zij die dat wel moeten, moeten hun schoenen uitdoen voordat ze ergens naar binnen gaan. Winkels zijn voorlopig tot 12.00 uur dicht. 

Update : noodverordening

Dat opruimen gaat nog dagen duren. Daarom blijft de noodverordening in het gebied tot zaterdagochtend 06.00 uur van kracht. Tot die tijd is een groot gedeelte van de binnenstad alleen toegankelijk voor bewoners en mensen die in het gebied werken. Winkels blijven gesloten.

Er stoppen geen treinen op station Roermond. Volgens de NS duurt dat in ieder geval nog tot donderdagmiddag 17.00 uur.

Foto gem. Roermond /N.