"Birdman" is de grote winnaar geworden van de Oscars die afgelopen nacht in Los Angeles zijn uitgereikt. De film kon vier van de negen nominaties verzilveren, waaronder die van beste film. "The Grand Budapest Hotel" kreeg ook vier beeldjes mee naar huis, zij het in kleinere categorieën.

Acteur Neil Patrick Harris had de eer en het genoegen om dit jaar de Oscars in goede banen te leiden. "Vandaag eren we de blankste, euh, beste acteurs van Hollywood", stak hij van wal. Een sneer naar de "witte Oscars" van dit jaar. Alle genomineerde acteurs waren, in tegenstelling tot vorig jaar, immers blank. Nadien zette de Amerikaanse acteur -letterlijk en figuurlijk- de toon. Hij zong -samen met onder anderen Anna Kendrick en Jack Black- "Moving pictures", een nummer geschreven door de makers van "Let it go".
AP

J.K. Simmons mocht het eerste beeldje van de avond ophalen. Hij kreeg de Oscar voor beste acteur in bijrol voor zijn rol in "Whiplash". De man bracht ook meteen een goede raad mee. "Als je het geluk hebt dat je ouders nog leven: bel ze op", zei hij. "Whiplash" werd later op de avond nog beloond voor beste geluid en beste montage.

De Oscar voor beste actrice in een bijrol ging naar Patricia Arquette voor haar rol in "Boyhood", de film van Richard Linklater die over een periode van 12 jaar werd opgenomen. Nadat ze zowat alles en iedereen bedankte, maakte ze plots een politieke bocht. Ze richtte zich daarbij naar "iedere vrouw die ooit een kind ter wereld heeft gezet, belastingen betaalt en burger is". "Wij hebben gevochten voor de rechten van alle anderen. Nu is het onze tijd om gelijke rechten te hebben in de Verenigde Staten", klonk het fel. Wat volgde was een daverend applaus van het publiek.

"Boyhood" slaagde er overigens niet in nog een andere Oscar mee naar huis te nemen, hoewel de film in zes categorieën was genomineerd.
"Blijf vreemd, blijf anders"

"Birdman", de film van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu, is zonder twijfel de grootste winnaar van deze Oscars. De film werd beloond in de categorieën beste film, beste regisseur, beste origineel scenario en beste camerawerk.

beste film: "Birdman"
beste acteur: Eddie Redmayne ("The theory of everything")
beste actrice: Julianne Moore ("Still Alice")
beste acteur in bijrol: J.K. Simmons ("Whiplash")
beste actrice in bijrol: Patricia Arquette ("Boyhood")
beste regisseur: Alejandro G. Iñárritu ("Birdman")
beste niet-Engelstalige film: "Ida" - Polen
beste animatiefilm: "Big hero 6"
beste bewerkt scenario: "The imitation game" - Graham Moore
beste origineel scenario: "Birdman" - Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo
beste soundtrack: "The Grand Budapest Hotel"
beste origineel nummer: "Glory" ("Selma")
beste animatiefilm kort: "Feast"
beste kortfilm: "The phone call"
beste documentaire: "CitizenFour"
beste documentaire kortfilm: "Crisis hotline: veterans press 1"
beste geluidsmontage: "American sniper"
beste geluid: "Whiplash"
beste montage: "Whiplash"
beste camerawerk: "Birdman"
beste kostuums: "The Grand Budapest Hotel"
beste make-up & kapsel: "The Grand Budapest Hotel"
beste speciale effecten: "Interstellar"
beste aankleding: "The Grand Budapest Hotel".  (vrt)