Biscuiterie Thijs, de bekende Herentalse wafelfabrikant, neemt een participatie van 30% in de Ieperse collega Dimabel. De twee bedrijven werkten al intensief samen na een zware brand bij Dimabel.
Die samenwerking wordt nu verankerd. Voor de Herentalse industriële bakker komt er zo expertise in het segment gezond en bio bij. Het Ieperse bedrijf geniet van het internationale netwerk en de zakelijke know-how bij Biscuiterie Thijs.
"Goed nieuws in rare tijden", zegt CEO Peter Janssen van Biscuiterie Thijs trots. "De samenwerking tussen onze bedrijven is zeer organisch gegroeid. Het begon na een zware brand bij Dimabel in september vorig jaar.
Toen hebben wij hen de kans geboden om een stuk van hun productie bij ons verder te zetten. Tijdens die samenwerking ontdekten we hoe groot onze complementariteit was. Biscuiterie Thijs blinkt uit in grote volumes kwalitatief produceren.
Dimabel is dan weer een topper in het 'health-segment', met goed verkopende suikervrije - en biowafels. De twee bedrijven hebben ook een familiale achtergrond.
Ons bedrijf is opgericht door stichter Jules Thys, zijn kinderen zijn nog steeds dagdagelijks intensief bij de zaak betrokken. Bij Dimabel staat stichter Didier Clarisse nog steeds aan het roer. Het vertrouwen dat tussen ons groeide, kent nu een orgelpunt in deze structurele samenwerking."
Nieuwe locatie Ieper
Oprichter en zaakvoerder Didier Clarisse van Dimabel is even opgetogen over de samenwerking. "We kunnen nu honderd procent focussen op de inrichting van onze nieuwe productieruimte van 3000 m² op de Industriezone, Jaagpad 8, in Ieper.
Daar hopen we na de zomer klaar te zijn om ons volledige gamma van suikervrije, suikerarme, biowafels en wafels met speciale recepturen terug thuis te brengen in WestVlaanderen.
Sinds de brand van vorig jaar produceerden we in Herentals. Het zal goed zijn voor onze verdere ontwikkeling dat we de productie en de R&D van onze specifieke nicheproducten weer in een eigen omgeving kunnen laten lopen.
We kunnen er ook meer flexibiliteit bieden voor de productie van deze unieke producten."
Eigenheid bewaren
Beide bedrijfsleiders beklemtonen dat de structurele samenwerking uitstekend nieuws is voor klanten en medewerkers. "Door de uitwisseling van expertise kunnen beide bedrijven sterker groeien", vindt Peter Janssen.
"Wij kunnen vanuit Herentals enkele kleinere lijnen verschuiven naar Ieper en zo ruimte scheppen voor onze grote projecten. Die stap brengt Dimabel ook extra activiteit. Maar vooral: we willen dat beide bedrijven hun eigen DNA, knowhow en werkcultuur behouden.
Dat is belangrijk: Dimabel draait een omzet van ongeveer 2 miljoen euro, wij zitten bijna aan 100 miljoen. Dat vraagt natuurlijk om een verschillende aanpak."
Klanten
Didier Clarisse wijst er op dat in deze operatie de meerwaarde voor de klanten centraal staat. "Omdat we zo complementair zijn, worden onze mogelijkheden groter om onze klanten een service te kunnen geven voor al hun specifieke vragen.
Biscuiterie Thijs heeft alle oplossingen voor productie in grote volumes, wij zijn de oplossing voor de zeer specifieke recepturen en kleinere gepersonaliseerde volumes.
Dankzij onze samenwerking zullen we veel meer klanten een nog betere oplossing op alle vragen kunnen bieden. Op die manier kunnen we elkaars groei in de markt versterken."
Concreet
De samenwerking wordt geconcretiseerd in een belang van 30% van de Dimabel aandelen voor Biscuiterie Thijs. Peter Janssen wordt lid van de Raad van Bestuur van Dimabel. De dagelijkse operaties blijven beide bedrijven apart aansturen.
Didier Clarisse , samen met Alex Leupe, die reeds meer dan 20 j. verantwoordelijk is bij wafelbakkerij Dimabel voor Marketing & Business Development, leidt in Ieper alles autonoom in goede banen, in Herentals zit Peter Janssen aan het stuur.
Dat betekent dat ook voor de medewerkers in beide bedrijven niets verandert voor de dagelijkse operaties.'