De zonovergoten lentedag van 25 april stond voor de federatie Heist-op-den-Berg in het teken van het bezoek van onze bisschop Johan Bonny. De bisschop werd vergezeld van vicaris Wim Selderslags, deken Eric Thielemans met zijn assistent Gert De Bakker. De pastoresgroep van de federatie Heist-op-den-Berg, priesters Toon Bulckens, Jef Bats en Juul Geerts, de diakens Gommaar Van den Bergh en Lode Gysemans, de pastorale werksters Lydia Van den Bosch en Charline Seymens, zouden de ganse dag de bisschop en zijn delegatie vergezellen. Vooraf werd er door de pastoresgroep zorgvuldig een aangepast programma opgesteld. Om 9.30 u. kwamen de bisschop en zijn delegatie, alsook de pastoresploeg toe aan het gemeentehuis waar ze in de raadzaal ontvangen werden door burgemeester Luc Vleugels, Eric Verbist (Eerste Schepen), Bernadette De Cat (Voorzitter van de gemeenteraad) en Dirk Van Noten (Voorzitter OCMW).

Na een warme welkom door de burgemeester, kregen we een video te zien die ons een goed beeld gaf van wat er leeft en beweegt in Heist-op-den-Berg. Deze plattelandsgemeente is een sterk centrum met een krachtige uitstraling. Het is een gemeente met hart en oog voor welzijn, cultuur en sport. Ook heerst er een bedrijfsvriendelijk klimaat en is er een hoog tewerkstellingscijfer.
De burgemeester gaf hierna nog een bijkomende toelichting. Hij vermeldde ook de besprekingen die momenteel  gaande zijn met de kerkfabrieken m.b.t. het multifunctioneel gebruik van de kerkgebouwen.

Hierna sprak de bisschop de aanwezigen toe en bedankte de burgemeester en zijn medewerkers. Als aandenken kreeg de bisschop een ingekaderde tekening met het plaatselijk embleem: ‘De Heistse Zwaan’. De andere bezoekers ontvingen het door de burgemeester geschreven boek ‘Het platteland met pit’.

Om 15 u. was een bezoek gepland in het tweede grootste bedrijf  van het industriepark van Heist-op-den-Berg ‘Heist Pack Center’ of beter gekend als DDH of als ‘het bedrijf dat de batterijen van Duracell verpakt’. Ook hier werden we prima ontvangen en begeleid. Na een korte inleidende info werden we in twee groepen opgesplitst met elk een directielid als gids. In het bedrijf gelden strenge veiligheidsnormen en dus werden we uitgerust met veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, oordopjes,…  Allen waren we onder de indruk van de geautomatiseerde en geprogrammeerde verpakkingslijnen, de productieflow, de handmatige opbouw van standen, de enorme opslagruimtes, het logistieke gedeelte.  We bezochten eveneens de afdeling ‘Beschermde Werkplaats’ waar mindervaliden handmatig batterijen verpakken. Het gaf een warm gevoel te mogen ervaren dat de mens hier aandacht en waardering krijgt.   Verder stond het bezoek aan het bedevaartsoord ‘Klein Scherpenheuvel’  in Wiekevorst op het programma, waar diaken Gommaar de nodige uitleg gaf. De Mariakapel is een imitatie van de centraalbouw van de basiliek van Scherpenheuvel.  Rond de kapel bevindt zich een openluchtkruisweg. Rond het domein  de uitbeelding van de rozenkrans. Op de weide is een openluchtaltaar, waar regelmatig een openluchtmis plaatsvindt.  
Terwijl de andere pastores zich stilaan naar het Gildenhuis in Wiekevorst begaven voor een lichte maaltijd, legde onze bisschop nog een pastoraal bezoek af bij iemand die in haar leven heel wat had meegemaakt.

Om 18 u. ging de eucharistieviering door in de kerk van Wiekevorst, voorgegaan door Mgr. Johan Bonny in concelebratie met de ganse pastoresploeg . Het thema van de viering sloot aan bij de visietekst, alsook de homilie door de bisschop, die ons allen aanmoedigde onze netten ook op andere plaatsen uit te gooien en vol te houden. Het koor luisterde de viering mooi op. En al zat de kerk niet vol, toch was een goede dynamiek voelbaar.

Op het einde van de viering nodigde diaken Gommaar alle aanwezigen uit op de receptie in de parochiezaal. Hier kreeg iedereen de mogelijkheid tot persoonlijke ontmoeting met de bisschop. Parochieteams en de andere aanwezigen werden voorgesteld. De bisschop zette zich aan tafel tussen de mensen, luisterde aandachtig naar hun verhalen, sprak bemoedigende woorden en gaf antwoord op hun vragen.
Ondertussen hadden de aanwezigen ook de mogelijkheid om de presentatie over te federatie Heist-op-den-Berg te bekijken.

Wij danken van harte onze bisschop Johan Bonny die van zijn kostbare tijd deelde om een ganse dag in onze federatie te vertoeven, om de inwoners, het plaatselijke leven en de pastorale zorg te leren kennen en om voor ons allen als het ware een ‘houtskoolvuur aan te maken met vis er op en brood.’

verslag: Charline