Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bisschop Johan Bonny ontvangt op 6 juni eredoctoraat van Faculteit Katholieke Theologie Bonn (DE)

Op dinsdag 6 juni valt de Antwerpse bisschop een bijzondere eer te beurt: dan reikt de Rheinische Friedrich-Willems Universität hem een eredoctoraat uit.

'Hij krijgt die belangrijke onderscheiding als erkenning voor zijn engagement en inzet voor het synodale proces binnen de katholieke Kerk en de verdieping van haar leer over het huwelijk, het gezin en andere relatievormen.

In verschillende publicaties over het gezin en de kerkgemeenschap die mgr. Bonny schreef tussen 2014 en 2022 en waarvoor hij putte uit zijn persoonlijke pastorale ervaring, ontwikkelde hij de gedachte dat de Kerk “een huis en leerschool is van gemeenschap”.

In het bijzonder zijn open brief Synode over het gezin, verwachtingen van een bisschop als voorbereiding op de bisschoppensynodes van 2014 en 2015 en het latere boek Mag ik? Sorry. Dank je? (uitgegeven bij Lannoo in samenwerking met o.a. moraaltheoloog Roger Burggraeve en journaliste Ilse Van Halst) uit 2016 en de Engelse vertaling Please? Thank you! Sorry… uit 2021 (uitgegeven bij Gompel&Svacina), trekken die rode draad door.

Bisschop Johan Bonny pleit voor een persoonsgerichte ethiek in de Kerk  en voor een pastorale benadering die mensen niet uitsluit of discrimineert, maar respecteert en integreert. In de kerkcontext van Duitsland liet mgr. Bonny zich bovendien opmerken door zijn deelname als internationaal waarnemer tijdens de vierde (september 2022) en de vijfde (februari 2023) vergadering van de Synodale Weg.  

Wie mgr. Bonny kent, waardeert zijn theologische competentie en consistentie, zijn pastorale diepgang en persoonlijke moed. Om die redenen besliste de Duitse universiteit om hem de titel van ‘doctor honoris causa’ toe te kennen. De Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit Bonn is een van de meest gerenommeerde katholieke theologische faculteiten in Duitsland.'

Deel dit artikel