Dierenrechtenorganisatie Bite Back spande vrijdagvoormiddag symbolisch de bouwwerf van het toekomstig varkensslachthuis aan de Nijverheidsstraat af als rampgebied voor dieren.  Benjamin Loison woordvoerder van Bite Back : '40.000 doden per week. Dat staat de gemeente Oevel te wachten met de komst van het grootste varkensslachthuis van België aan de Nijverheidsstraat 24.

De bouwwerken zijn eind vorig jaar van start gegaan en het megaslachthuis zou eind van dit jaar gebruiksklaar zijn.

Bite Back voerde een symbolische blokkade op de bouwwerf. Met 100-en meters waarschuwingslint en signalisatiekegels zetten de leden van Animal Crime Unit van Bite Back de werf af en markeerden ze deze als rampgebied en toekomstige crime scene voor 2 miljoen dieren per jaar.

Grootste slachthuis van België

Benjamin Loison : 'Het grootste slachthuis van België met een slachtcapaciteit van 40.000 varkens per week, wordt gebouwd bij het terrein van Bens Vlees, op het industrieterrein van Oevel.

Bite Back vindt het ongehoord dat ondanks het felle protest van de inwoners van Oevel, de bezwaren van de gemeente Westerlo zelf, van het actiecomité 'Oevel zonder slachthuis' en de beroepsprocedures voor de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de milieu- en bouwvergunning die nog lopende zijn, de werken nu bijna een jaar geleden startten.

Door de hele procedureslag liepen de plannen om het nieuwe slachthuis te bouwen inmiddels wel meer dan anderhalf jaar vertraging op.

'Bite Back wil een onmiddellijke opschorting en definitieve stopzetting van de bouwwerken'

'Niemand heeft nood aan een megaslachthuis, zo'n uitwas van de dolgedraaide agro-industriële sector die de Vlaamse varkenshouderij is. Niet de inwoners van Westerlo, maar zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn. Iedere week weer zullen 40.000 individuen nodeloos gedood worden.

We willen de aandacht vestigen op het onnoemelijke dierenleed dat daar zal gebeuren, en roepen mensen ook op deze waanzin een halt toe te roepen door te kiezen voor dier-, milieu- en mensvriendelijke alternatieven voor de consumptie van dierlijke producten', aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back vzw.

Achtergrond
In 2012 al raakte bekend dat De Lokery, het slachthuis van het Kempense vleesbedrijf Bens, op termijn vanuit Lokeren naar de site in Oevel zou verhuizen. Dat nieuwe slachthuis zou de capaciteit van De Lokery van een half miljoen varkens optrekken naar twee miljoen varkens.

De forse uitbreiding is een gevolg van een joint venture, Sus Campiniae NV, die de agrogroep Vanden Avenne, waarvan Bens deel uitmaakt, en het varkensvleesbedrijf Groep Noordvlees Van Gool uit Kalmthout aangaan op het vlak van slachtcapaciteit. Groep Noordvlees had al een eigen slachthuis in Kalmthout met een slachtcapaciteit van 1,25 miljoen dieren per jaar. Met de joint venture komen ze nu in de 'Europese top' terecht.

'Diervriendelijke manier,  verdoofd met CO2'

Volgens gedelegeerd-bestuurder van slachthuis De Lokery Dirk Nelen is de kans dat er in het nieuwe slachthuis dieren onverdoofd gedood worden nihil. 'In ons slachthuis gaan we werken op de meest diervriendelijke manier die er bestaat. Er zal voldoende ruimte zijn en de dieren worden verdoofd met CO2. We hebben hieromtrent expertise opgebouwd en gaan die nog verder optimaliseren.'