Nu zaterdag 2 maart houdt dierenrechtenorganisatie Bite Back een protestwake voor het slachthuis van Oevel, met een slachtcapaciteit van 2 miljoen varkens het grootste varkensslachthuis van België.

Het slachthuis Sus Campiniae in Oevel kreeg begin december 2018 van Vlaams ex-minister Joke Schauvliege geen nieuwe omgevingsvergunning. Enkele weken later vroeg het bedrijf een schorsing van dat besluit aan bij de Raad van State, die deze aanvraag echter verwierp.

Er werd door de afdeling Handhaving een bestuurlijke maatregel opgesteld waarbij het slachthuis alle nodige maatregelen moet treffen om alle vergunningsplichtige activiteiten tegen 9 augustus te stoppen.

Het slachthuis heeft vorige week echter een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd...

Bite Back vindt dat de opgelegde maatregelen veel strenger moeten zijn! Woordvoerder Benjamin Loison: 'Een ander bedrijf dat opereert zonder omgevingsvergunning zou gesloten worden, of zou dwangsommen opgelegd krijgen voor elke dag dat het zonder vergunning open blijft.

Waarom geldt dit dan niet voor dit varkensslachthuis? Arrogant als zo'n bedrijven zijn, beginnen ze te bouwen en te slachten zonder dat alles in orde is, en krijgen dan nog meer dan 6 maanden de tijd om zich in orde te stellen. Zoiets kan toch niet.'

Bite Back voert al sinds 2016 actie voor een sluiting van het slachthuis, en laat het hier niet bij.

Daarom voert Bite Back op zaterdag 2 maart een symbolische protestwake voor de poorten van het megaslachthuis. Naar verwachting tussen de 100 en 200 dierenactivisten zullen in stilte de sluiting van het slachthuis eisen met spandoeken en protestborden.

Ze zullen symbolisch een zelfgemaakte boodschap (tekst, tekening, kunstwerk, ...) ophangen aan de hekken van het slachthuis en zo de ontelbare slachtoffers herdenken.

Ook onafhankelijk Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (auteur van het boek over dierenleed 'Eigen soort eerst') zal aanwezig zijn en een korte toespraak houden, samen met vertegenwoordigers van het actiecomité Oevel zonder Slachthuis en andere dierenorganisaties.

Waar? Nijverheidsstraat 24 te 2260 Oevel (Westerlo)
Wanneer? Zaterdag 2 maart om 14.00 uur

Bite Back wil de onmiddellijke en definitieve sluiting van het slachthuis.

Diervriendelijke slachthuizen bestaan niet. Dieren zijn geen vlees op poten. Het slachthuis van Oevel kost jaarlijks aan 2.000.000 varkens het leven. Vorige week kwam het Belgische statistiekbureau Statbel met de slachtcijfers voor 2018. In 2018 werden 11.230.544 gedood. Dat betekent dat meer dan 1 op 6 varkens in België aan zijn of haar einde komt in het slachthuis van Oevel.

'Niemand heeft nood aan zo'n megaslachthuis, zo'n uitwas van de dolgedraaide agro-industriële sector die de Vlaamse varkenshouderij is. Niet de inwoners van Westerlo, maar zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn. Iedere week weer worden er 40.000 individuen nodeloos gedood.

We willen de aandacht vestigen op het onnoemelijke dierenleed dat er in Oevel ieder dag weer gebeurt, en roepen mensen ook op deze waanzin een halt toe te roepen door te kiezen voor dier-, milieu- en mensvriendelijke alternatieven voor de consumptie van dierlijke producten', aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back vzw.

Meer achtergrondinfo over het slachthuis en ons protest de afgelopen jaren is terug te vinden op: https://www.biteback.org/protestactie-slachthuis-oevel/