In Oevel hebben zowat 150 activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back en de nieuwe nationale partij DierAnimal zaterdag een protestactie gevoerd bij het slachthuis Sus Campiniae. Het slachthuis kreeg in december geen nieuwe omgevingsvergunning van toenmalig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), maar is intussen wel nog steeds open.

Het slachthuis van NV De Lokery zou intussen al opnieuw een vergunningsaanvraag hebben ingediend en in afwachting de activiteiten mogen doorzetten tot 9 augustus.

"Dat vinden wij schandalig", zegt Benjamin Loisin van Bite Back. "Hier worden jaarlijks twee miljoen varkens geslacht, oftewel één op zes in België geslachte varkens, en dat zo nder ver gunning.

De eigenaars lijken dit maar te willen laten aanmodderen tot iedereen het vergeten is en ze uiteindelijk toch een vergunning zouden krijgen. Wij zullen de situatie hier echter onder de aandacht blijven houden."

Loisin zegt het dossier ook de komende maanden te zullen blijven opvolgen, samen met de lokale actiegroep "Oevel zonder slachthuis". Bite Back zal ook opnieuw bezwaarschriften indienen tegen een mogelijke vergunning.

DierAnimal is de nieuwe 'Partij voor de Dieren, Mens, Klimaat en Planeet' met een Vlaamse én Franstalige afdeling die intens samenwerken naar Nederlands model. 

De populaire Nederlandse Partij voor de Dieren heeft 5 verkozenen in de Tweede Kamer en 3 in de Eerste Kamer.

(Belga - eigen berichtgeving).