Kristof Vandewalle heeft in Maldegem zijn titel verlengd op het BK tijdrijden. Philippe Gilbert, die te laat op het startpodium verscheen, werd tweede. Het brons was voor Julien Vermote.  Jan Bakelants werd knap 4e. 

"Dit is geen evidente titel", zegt Kristof Vandewalle.  "Ik ben niet overdreven voortvarend gestart en toch kreeg ik al snel te horen dat ik de snelste tussentijden had. Als je dan hoort dat je voorsprong stilaan groeit, is dat een boost voor het vertrouwen. Toen de kloof gemaakt was, heb ik geen risico's meer genomen", zegt winnaar Kristof Vandewalle.

"Ik wilde er alles aan doen om mijn titel te verlengen. Mijn prestatie in de Ronde van Polen had me vertrouwen gegeven. Al mijn tijdritten dit seizoen waren trouwens op niveau."

"Toch is dit geen evidente titel, want tegen enkele concurrenten had ik dit seizoen nog nauwelijks gereden. Bovendien hadden heel wat renners hun ambities uitgesproken voor dit BK. Maar toen ik vanmorgen met de fiets naar hier kwam, voelde ik meteen dat de benen goed waren."

"Ik hoop dat ik met deze titel op zak opnieuw geselecteerd zal worden voor het WK. In Firenze is het een parcours om de grote molen te draaien. Ik heb liever wat meer afwisseling, maar in een WK doe je in dit werk sowieso veel ervaring op die je in andere wedstrijden kunt gebruiken."

Gilbert: "Niet veel tijd verloren door te laat te komen"

Opvallend beeld in Maldegem: Philippe Gilbert verscheen te laat aan de start. "Dat heeft me niet zoveel tijd gekost", minimaliseert de wereldkampioen het voorval. "Al mag het natuurlijk niet gebeuren. Het verschil aan de finish was echter duidelijk. Vandewalle rijdt altijd sterk tegen de chrono en zeker op een parcours als dit maakt hij altijd kans."

"Ondanks alles heb ik wel een goeie tijdrit gereden. Na het tijdverlies bij de start ben ik niet in paniek geraakt. Ik had ook meteen een goed gevoel in mijn benen en kon mijn tempo constant aanhouden. Ik ben dus zeker niet ontevreden over mijn prestatie."  (belga) - foto's Dirk Smollie Smolderen / Nnieuws.

Uitslag

1. Kristof Vandewalle  44,4 km in 54'04"
2. Philippe Gilbert  op 1'03"
3. Julien Vermote  1'06"
4. Jan Bakelants  1'12"
5. Yves Lampaert  1'16"