Gegarandeerd spanning en sensatie dit weekend tijdens het BK 2016 op het zwaar parcours van de Lilse Bergen. Het gaat een onvoorspelbaar BK worden voor de 10.000-en supporters.  Op een druk bijgewoonde persconferentie kon de organisatie deze namiddag een zeer vlotte voorverkoop aankondigen.

Organisator Jef Van den Broeck : 'De voorverkoop loopt zeer goed. Het parcours ligt door de regen erg zwaar en dat kan alleen maar de wedstrijden extra spannend maken met veel looppassages.  We hebben ook het unieke wasbord en de extra brug.  Deze week komen alle veldrijders nog trainen op het circuit, dus dat zal er helemaal kapot bijliggen.

Om de supporters in de watten te leggen staan er 2 mega-publiekstenten, 10 VIP-constructies en een pak eet-en drankstands. Ook hebben we voor een vlotte  verkeerscirculatie een verkeersplan uitgewerkt.'

't Trapleerke winnaar BK Lille Blikvanger wedstrijd

'Er kwam sinds de start van de promocampagne heel wat reactie op de wedstrijd Blikvangers BK2016  Lille. 't Trapleerke, de gemeentelijke basisschool in Lille,  heeft de 1e prijs gewonnen.  De leerlingen hadden een opvallende combinatie gemaakt met alle Lilse veldritkampioenen.

De populaire CD BK Lille-Lied Krawatencross is volgend weekend ook op de Lilse Bergen te koop ten voordele van de G-sporters (€5)', besluit Jef Van den Broeck.


Drassig parcours, spanning alom

De omloop is 2750 meter lang. Traditioneel is Lille een manche, bekend als de Krawatencross, in de Bpost Bank Trofee, maar dit jaar dus de locatie van het Belgisch kampioenschap.

Het parcours onderging een aantal veranderingen en is eigenlijk grotendeels gelijk aan de omloop van het BK van 2004, waar Bart Wellens won. 'Het is méér dan een zandcross', meent oud-veldrijder en tv-commentator Paul Herijgers die maandag een korte verkenning deed. 'Vooral het deel aan de vijver, waar je nu volledig rond moet (in de Krawatencross rijd je slechts deels langs de vijver), is heel drassig.

En er wordt nog meer regen voorspeld. Nu kan je er nog rijden, maar wie weet, wordt dat wel een loopstrook komende zondag en dan kan het heel zwaar worden.'

Afwachten dus wat het weer geeft de komende dagen. Voorts is het een technische omloop met veel draaien en keren, een natuurlijk wasbord (niet zoals in Loenhout waar het is aangelegd) en opvallend: geen balkjes, die er normaal wel liggen in de Krawatencross. 'Duidelijk al in het voordeel van thuisrijder Wout van Aert', grapte Herijgers. 'De organisatie heeft die er uitgehaald om hem gunstig te stemmen...' 

Topfavorieten 

Als topfavoriet, zowel bij de mannen, als bij de vrouwen, gaan de thuisrijders over de lippen: Wout van Aert en Sanne Cant. 'Wout gaat wegrijden in de derde ronde en met één minuut voorsprong winnen", voorspelt Erwin Vervecken, één keer Belgisch kampioen en 6 keer tweede. 'Althans dat denk ik toch als je z'n wedstrijden van de voorbije weken bekijkt, maar een BK is altijd anders dan een gewone cross.

Kijk maar naar het BK vorig jaar of naar het jongste EK in Huijbergen. Daar leek hij ook de sterkste, maar plots stokte het. Ik denk dat hij op kampioenschappen nog wat vertrouwen mist op cruciale momenten. Zondag zal veel duidelijk zijn. Als outsiders zie ik Kevin Pauwels en Tom Meeusen.'

'Als je de crossen van de voorbije weken bekijkt, dan zal Wout van Aert zondag na drie ronden al wegrijden en met een minuut voorsprong winnen. Maar een BK is altijd anders dan een gewone cross', pronostikeerde Erwin Vervecken.

Toegang is gratis voor inwoners van Lille, anderen betalen op zaterdag 8 euro en op zondag 23 euro. Een combiticket kost 25 euro, maar is enkel beschikbaar in voorverkoop.

De inwoners van Lille en omstreken kunnen hun auto thuis te laten. Geen files, geen parkeerstress, geen alcoholcontrole. Een shuttle-dienst brengt u probleemloos en GRATIS tot op 2 minuten wandelen van het parcours. Na de wedstrijden wordt u opnieuw afgehaald en afgezet waar u 's morgens bent opgestapt. Makkelijker kan niet. (Zie plannetje bij foto's).

Hiervoor zullen een aantal bussen worden ingezet die continu zullen rondrijden. De maximum wachttijd aan elke stopplaats zal niet meer dan 7 à 8 minuten bedragen. Deze busdienst start 's morgens om 10 uur, en blijft rijden tot 15 uur.

Na de wedstrijden wordt u vanaf 16u30 terug opgepikt. De laatste bus zal vertrekken om 19 uur, zodat u desgewenst nog een paar uur kunt nagenieten in een van de tenten op het parcours.

Op de groepsfoto : de tenoren van de organisatie van het BK Lille volgend weekend met o.a. Michel Wuyts Sporza-presentator (links boven), Paul Vermeiren, organisator Jef Van den Broeck, Sanne Cant, burgemeeester Paul Diels, Paul Herijgers, Bruno Peeters gedeputeerde, en leden van het comité De Moedige Supporters.

Guy Verellen / NNieuws.