Het gemeentebestuur legde het ‘bladkorvenplan 2014’ definitief vast. In totaal dienden 71 inwoners een wijzigingsverzoek in voor het voorstel. Na evaluatie van alle opmerkingen komen er 21 bladkorven bij. Op plaatsen waar er bladkorven komen, staan deze op 50 meter afstand. Zelfgemaakte bladkorven worden niet leeggemaakt. De bladkorven verschijnen in het straatbeeld vanaf 15 oktober. Een externe firma maakt alle korven wekelijks leeg.

Vanaf deze herfst werkt onze groendienst met een nieuw verdeelsysteem voor de bladkorven. Terwijl in het verleden de bladkorven werden geplaatst op vraag van de bewoners, werken we vanaf nu met objectieve criteria. Het voorstelplan werd gelanceerd begin juni. Wie niet akkoord ging, kon nog tot vrijdag 27 juni een gemotiveerd bezwaar indienen.

Uiteindelijk dienden 71 inwoners opmerkingen in. Deze hebben geleid tot aanpassingen in vier straten. Zo komen er nu ook bladkorven in de Paviljoenstraat en het doodlopend deel van de Canadalaan. Verder voorzien we extra bladkorven in de Hendrik Consciencestraat, de Beukenbosstraat en in De Ruggen. Deze aanpassingen leiden tot 21 extra bladkorven, waardoor het totaal nu komt op 348 korven.

Iedereen die een bezwaar indiende, krijgt nog een individueel antwoord. Het plan zoals het beslist wordt, zal zonder wijzigingen worden uitgevoerd. Eventuele opmerkingen die we deze herfst en winter opvangen, zullen geëvalueerd worden voor het ‘Bladkorvenplan 2015’.

Waarom bladkorven?

Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen de bladeren in de korf, een externe firma zuigt de korven eenmaal per week leeg.

Het principe lijkt eenvoudig, maar in de praktijk liep het niet altijd even vlot. Zo verdwenen er jaar na jaar bladkorven. Verder beschikt onze groendienst over te weinig personeelscapaciteit en gespecialiseerde machines om alle bladkorven op weekbasis leeg te maken. Daarnaast gebruikten inwoners de korven ook om groenafval uit de eigen tuin te laten afvoeren. Sommige inwoners beschouwen een bladkorf bovendien als een persoonlijk gegeven en verplaatsen bijvoorbeeld een bladkorf die bij de buren stond naar de eigen voortuin. 

De nieuwe aanpak voor 2014

Met de invoering van het betalend GFT-afval verwachtte het gemeentebestuur een stijgende vraag naar bladkorven. Het is evenwel onmogelijk om naast elke gemeentelijke laanboom een bladkorf te plaatsen, waardoor er op objectieve basis een voorstel werd uitgewerkt en bijgestuurd na een publieke consultatieronde. Het definitieve plan omvat het volgende:

ü  We plaatsen in totaal 348 bladkorven. Deze hebben we op een objectieve manier verdeeld.

ü  De bladkorven worden op de voorziene locaties geplaatst op 15 oktober en verwijderd in de loop van december.

ü  De groendienst selecteerde in de verschillende gehuchten in totaal 47 woonstraten met grote laanbomen en veel bladerafval. Straten met kleinere en halfgrote laanbomen of een plaats met één of enkele geïsoleerde bomen kwamen niet langer in aanmerking. Alleen ter hoogte van de bewoning komen er in de geselecteerde straten bladkorven.  Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven.

ü  Sommige alleenstaande grote bomen en de publieke pleintjes worden door onze groendienst opgekuist. Op andere plaatsen verdwijnen de bladeren van alleenstaande bomen in het landschap. Ook de centrumstraten Hofstraat en Jakob Smitslaan/Adolf Reydamslaan onderhouden we zelf, waardoor er hier geen bladkorven nodig zijn.  

ü  We streven in de geselecteerde straten naar een afstand van 50 meter tussen de bladkorven, waardoor je maximum 25 meter moet lopen. De bladkorven komen afwisselend aan elke zijde van de straat. De bladkorven zijn niet gebonden aan een huisnummer, maar worden objectief over de lengte van de straat geplaatst.

ü  Een externe aannemer maakt eenmaal per week alle bladkorven leeg. Deze investering garandeert de vaste wekelijkse ledigingsfrequentie.

ü  Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Ook bij niet-gebruik van een bladkorf wordt deze in de loop van de herfstperiode weggehaald.

ü  Zelfgemaakte bladkorven worden niet geledigd.