Het bladkorvenplan voor 2017 ligt definitief vast. In totaal plaatsen we 517 bladkorven, wat er 16 meer zijn dan vorig jaar. Het bladkorvenplan van vorig jaar en het voorlopige bladkorvenplan dat eind augustus 2017 werd bekendgemaakt leidde tot 27 opmerkingen. Na een analyse hiervan stelden we vast dat veel gevraagde aanpassingen al doorgevoerd waren in het nieuwe voorstelplan. De bladkorven verschijnen vanaf 16 oktober in de geselecteerde gemeentelijke woonstraten.

De firma Krinkels werd aangesteld om vanaf eind oktober alle korven wekelijks leeg te maken. We voorzien zes ledigingsbeurten per korf. De werking van de bladkorven vraagt jaarlijks een aanzienlijke investering van het gemeentebestuur, zowel in manschappen als financiële middelen.

Objectief bladkorvenplan
Sinds 2014 werkt onze groendienst met een nieuw verdeelsysteem voor de bladkorven. Terwijl voordien de bladkorven werden geplaatst op vraag van de bewoners, werken we nu met objectieve criteria.

De groendienst plaatst alleen bladkorven in gemeentelijke straten met grote laanbomen (hoger dan tien meter) die veel bladafval hebben. Voorbeeld hiervan zijn eiken, lindes, beuken,... De bladkorf staat ten dienste van heel de straat en niet specifiek per woning. Deze bladkorven staan op een vaste tussenafstand van 50 meter van elkaar, afwisselend aan beide zijdes van de straat.

Hoe werkt het systeem?
Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen zelf de bladeren in de korf, een externe firma zuigt in opdracht van het gemeentebestuur de korven eenmaal per week leeg.

Regels
Om deze periode zo vlot mogelijk te laten verlopen, gelden de volgende regels:
· Je verzamelt de afgevallen bladeren van de laanbomen in de bladkorf
· Bij een volle bladkorf leg je de overige bladeren op een hoopje ernaast. Maak geen nieuwe hoopjes tussen twee bladkorven in.
· Extra, zelfgemaakte bladkorven worden niet leeggemaakt.
· Je gooit alleen bladeren in de bladkorf. Geen takken of ander afval.
· Bladeren uit eigen tuin horen niet thuis in de bladkorven.
· Je laat de bladkorven op hun vaste plaats staan. Om burenruzies te vermijden!

Enkele Centrumstraten
Voor enkele Centrumstraten en pleintjes met laanbomen (pleintjes Ginderbroek en Het Ven, kerkplein Millegem,...) werd in 2015 beslist om deze zelf regelmatig op te ruimen. Dit wordt behouden. Concreet gaat het om de Jakob Smitslaan, de Adolf Reydamslaan en de Hofstraat. Ook in deze straten komen dus geen bladkorven.

Meer info: groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be