Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blauwalg in kanaal Dessel-Kwaadmechelen: verbod op zwemmen, surfen, duiken en waterskiën

In het kanaal Dessel-Kwaadmechelen ter hoogte van Sas 4 werden blauwalgen waargenomen. Omdat de drijflaag in een recreatiezone ligt en er ernstige gezondheidsrisico’s zijn bij contact met de bacteriën, adviseert het Departement Zorg en Gezondheid om langeafstandszwemmen, surfen, duiken en waterskiën te verbieden.

Burgemeester Wim Cayers vaardigt dan ook een tijdelijk recreatieverbod uit. Het verbod geldt tot het uitdrukkelijk wordt opgeheven. Wie met de huid in contact komt met blauwalg, moet zich zo vlug mogelijk douchen of afspoelen. Bij huidirritatie of misselijkheid consulteer je best de huisarts.

 

Het recreatieverbod geldt uitdrukkelijk voor zwemmen, surfen, duiken en waterskiën omdat je met deze sporten langdurig contact hebt met het water. Sporten als bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wake-boarden, tubing, bootvissen en kajakken zijn niet verboden, maar worden wel afgeraden.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Blauwalgen kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.

Deel dit artikel