In Mol heeft waarnemend burgemeester Andreas Verbeke een tijdelijk zwem- en recreatieverbod uitgevaardigd voor Europarcs Resort De Kempen - het voormalige Zilverstrand - omdat er blauwalgen zijn waargenomen. Dat meldt het gemeentebestuur. De maatregel komt er op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die metingen uitvoerde.

Nog in de provincie Antwerpen werd eerder op de dag vanwege blauwalgen ook al een recreatie- en captatieverbod van kracht in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en vorige week was dat ook al het geval voor het kanaal Bocholt-Herentals.

Blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water en vooral welig kunnen tieren bij aanhoudend warm en droog weer.

Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Zwemmers die in aanraking kwamen met het water, spoelen zich volgens de gemeente Mol best goed af om huidirritaties te voorkomen. Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen en oren, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na het inslikken van het water. (Belga)