12 zwemvijvers en 9 jachthavens zijn beloond met een Blauwe Vlag. De uitreiking van dat kwaliteitslabel vond vandaag plaats in Nieuwpoort. Het initiatief is dit jaar in handen van GoodPlanet Belgium, dat de coördinatie overnam van Bond Beter Leefmilieu.

Bij de zwemvijvers kregen onder andere het Zilvermeer in Mol, De Gavers in Harelbeke en de Lilse Bergen een Blauwe Vlag. Het Antwerpse Willemdok en de jachthavens in Nieuwpoort zijn enkele van de jachthavens die het kwaliteitslabel ontvingen.

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor jachthavens, stranden en zwemvijvers. De onderscheiding wordt toegekend op basis van de verdiensten op vlak van waterkwaliteit, milieubeheer, veiligheid, toegankelijkheid, bewustmaking en educatie. Jaarlijks screent een onafhankelijke Belgische en internationale jury de kandidaten.

"De uitbaters van locaties waar een Blauwe Vlag wappert, zetten elke dag hun schouders onder duurzaam toerisme. GoodPlanet wil hen aanmoedigen en ondersteunen om ook een stap verder te gaan, namelijk actief communiceren over de duurzame initiatieven naar de bezoekers en hen hierbij betrekken", zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium.

GoodPlanet wil ook langs de hele kustlijn de Blauwe Vlag laten wapperen, en krijgt daarbij de steun van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). "Ik wil de link tussen Vlaanderen en het water internationaal uitspelen", zegt Weyts. "De Blauwe Vlag is een erkend ecolabel dat de toeristische uitstraling van de Vlaamse kust kan versterken.

Dit kwaliteitslabel mag dus gerust wat meer naam en faam verwerven. Om de ambitie van GoodPlanet waar te maken, geef ik hen een opstartsubsidie van 30.000 euro, meteen een mooi verjaardagsgeschenk voor de 30-jarige werking van de Blauwe Vlag." (pp/belga)