Na een succesvolle pilot met het gebruik van robotsystemen eerder dit jaar gaan Superdry en Bleckmann Grobbendonk het gebruik ervan uitbreiden.

De testfase liet een aanzienlijke verbetering zien in het logistieke proces door het gebruik van Hikrobot carriers bij het afhandelen van e-commercebestellingen en het verwerken van retouren.

Tijdens de test  werden 20 robots ingezet op zo´n 12.000 pick-locaties, waardoor de orderpick- en retourverwerkingsefficiëntie verdubbelde.

Significante voordelen

Het gebruik van de intelligente mini-robots heeft beduidende voordelen. Naast de verwachte algemene boost in logistieke efficiëntie is de put-away gestegen met maar liefst 400%, zonder achteruitgang in de resultaten voor picking.

Bijkomend  voordeel is dat we minder afhankelijk zijn van manuele arbeid door het gebruik van robotsystemen. Dit is een groot gewin in de huidige schaarse arbeidsmarkt. Tegelijkertijd steunt het systeem de magazijnmedewerkers en verbetert het de ergonomie van hun werk.

De orderpicker blijft op de plek van het betreffende picking-station waarbij de robot automatisch modulaire pick-walls selecteert en verplaatst naar put-to-light stations.

Vervolgens begeleidt het systeem de orderpicker om de juiste artikelen te selecteren en naar behoren te rangschikken voor verzending. Daarbij hoeft hij geen kilometers meer te lopen om de goederen op te halen en orders te picken.

Retour gezonden items kunnen eenvoudig worden opgeslagen op de aangegeven locaties.

Andere voordelen van het gerobotiseerde goods-to-person-systeem zijn een grotere nauwkeurigheid, lagere kosten per pick en een grotere opslagdichtheid, waardoor er minder magazijnruimte nodig is.

Uitbreiden van de automatisering

Bleckmann zoekt continu naar hoogwaardige, innovatieve oplossingen die kunnen bijdragen aan de verbetering van de dienstverlening. Vorig jaar kondigde Bleckmann een Europese primeur aan.

Het was de eerste logistieke dienstverlener in Europa die gebruik zou gaan maken van de Amerikaanse robotoplossing Chuck.

Robotsystemen waren tot voor kort erg duur in aanschaf, maar door de veranderende omstandigheden recent wordt een investering steeds winstgevender. Door de eenvoud van het robotgeleidingssysteem zijn snelle en flexibele lay-outwijzigingen mogelijk, de modulaire aanpak faciliteert daarnaast eenvoudige opschaling.

Na het succes van het gezamenlijke pilotproject, waarbij Hikrobot carriers werden ingezet voor het afhandelen van e-commerce-orders en het verwerken van retouren, gaan Superdry en Bleckmann de automatisering uitbreiden in het fulfilmentcentrum in Grobbendonk.

Gordon Knox, Business Transformation and Logistics Director bij Superdry legt uit: “Als multi-channel retailer die concurreert in de snel veranderende modesector, is het handhaven van een hoge mate van productbeschikbaarheid, efficiënte fulfilment en de snelle verwerking van retouren essentieel voor de best mogelijke klantervaring.

Automatisering heeft bijgedragen aan het verbeteren van deze aspecten van onze activiteiten.”

Reinardt van Oel, Chief Operations Officer bij Bleckmann vult aan: “Het gebruik van robots is relatief eenvoudig en snel te implementeren. Het verhoogt de efficiëntie en verbetert de ergonomie van het werk.