Rode Kruis-Vlaanderen zet alle zeilen bij om de bloedvoorraad op peil te brengen en nieuwe donoren te rekruteren. Eerder deze maand startte de organisatie haar campagne 'Geef voor Elkaar'.

De campagne zorgt voor een instroom van nieuwe donoren én voor nieuwe afspraken van bestaande donoren om bloed of plasma te komen geven.

Maar, door de combinatie van een nog steeds te lage opkomst van donoren én een verhoogde vraag vanuit ziekenhuizen blijft de bloedvoorraad op dit ogenblik te laag.

Daarom organiseert het Rode Kruis van nu tot eind september extra bloedinzamelingen op niet minder dan 35 locaties.

Een bijzondere ervaring: bloed geven op prachtige erfgoedlocaties samen met Herita.
In heel Vlaanderen kunnen mensen deze zomer bloed geven op bijzondere erfgoedlocaties.

Herita, dé netwerkvereniging voor onroerend erfgoed in Vlaanderen, en Rode Kruis-Vlaanderen zetten daarmee hun samenwerking verder die vorig jaar van start ging met een bloedinzameling in de vernieuwde Antwerpse Handelsbeurs. Het Rode Kruis hoopt zo trouwe en nieuwe donoren aan te trekken.

Herita draagt hier graag aan bij en bewijst in één klap dat erfgoedsites geen stoffige plekken zijn, maar levende plaatsen, die een belangrijke rol vervullen in onze actuele samenleving.

Erfgoedsites waar bloedinzamelingen georganiseerd worden zijn: de Verbeke Foundation in Stekene, de Kunsthal Gent, Alden Biesen in Bilzen, Eperon d'Or in Izegem, het Havenhuis en De Roma in Antwerpen, C-Mine in Genk en de Grote Post in Oostende.

Bloed geven aan de kust tijdens vakantie: perfect mogelijk

Behalve op de erfgoedlocaties is Rode Kruis-Vlaanderen ook dit jaar heel actief aan de kust. Wie op vakantie is aan zee of een daguitstapje plant kan op verschillende plaatsen terecht: De Haan, Oostende, De Panne, Nieuwpoort, Zeebrugge, Knokke, Bredene enz.

Een volledige lijst én de data waarop de bloedinzameling georganiseerd worden kan je vinden via donorportaal.rodekruis.be of door te bellen naar 0800 777 00.

Doneren is een kleine moeite die een wereld van verschil maakt
De campagne 'Geef voor Elkaar' die Rode Kruis-Vlaanderen eerder deze maand startte heeft als doel om dit jaar 50.000 nieuwe donoren te vinden.

Dat aantal is nodig om de donorpopulatie op peil te houden. In Vlaanderen steken dagelijks zo'n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor de solidaire daad van bloed of plasma geven.

Want je geeft letterlijk iets van jezelf voor iemand anders. Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten blijven voorzien.

In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident maar dat is het nooit én nu is één van die momenten waarop we iedereen oproepen een donatie niet uit te stellen en zeker langs te komen in een donorcentrum in de buurt of tijdens één van de bloedinzamelingen op 35 diverse locaties in de zomermaanden.

Doneren is echt een kleine moeite die een wereld van verschil kan maken voor wie bloed nodig heeft.

Meer info over waar en wanneer je kan doneren, kan je vinden op www.rodekruis.be. Een afspraak maken is verplicht en kan via donorportaal.rodekruis.be of 0800 777 00.

Via die link kan je ook een locatie dicht in je buurt zoeken waar je bloed of plasma wil komen geven, inclusief de unieke erfgoedlocaties, de plaatsen aan de kust, onze donorcentra en alle reguliere mobiele bloedinzamelingen.  Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.