In Las Vegas is blueslegende BB King overleden. Hij is 89 jaar oud geworden. BB King was de beste bluesgitarist ter wereld. Zijn gitaar noemde hij steevast Lucille, de naam van zijn overleden vrouw.

King beleefde zijn grote doorbraak in 1970 met de cover The Thrill is gone. Het was voor zwarte artiesten destijds niet makkelijk om in de VS landelijk bekend te worden. Als zwarte artiest maakte je muziek voor de zwarte markt. Het waren gescheiden circuits. Maar hij wist, net als Aretha en Ray Charles, die grens over te steken en in heel Amerika succesvol te zijn.

Na zijn glorietijd in de zeventiger jaren brak aan het eind van de jaren 80 zijn tweede grote succesperiode aan, toen U2 hem vroeg om mee te werken aan het album Rattle and Hum (1988). Er werd toen een flinke blues-revival in gang gezet.  De grote bluespioniers van de jaren 50 werden toen nog even flink in het zonnetje gezet.


Stupid fingers

King had een kenmerkende stijl van gitaarspelen.  Hij speelde vrijwel nooit akkoorden, maar altijd losse noten. Een kristalhelder geluid, 'bending notes', waarbij je op de snaar drukt zodat je een toonverandering krijgt. Zijn stijl is door velen geïmiteerd, maar door niemand geëvenaard.

King zei ooit eens 'I got stupid fingers', omdat het spelen van akkoorden hem niet best afging. Maar de techniek die hij in zijn solo's gebruikte, heeft een grote invloed gehad op grote gitaristen als Eric Clapton en Keith Richards van de Rolling Stones.