Stichting Alzheimer Onderzoek financiert opnieuw 11 wetenschappelijke onderzoeksprojecten dit voor een totaal bedrag van 1.250.000 EUR. 6 senior professoren krijgen elk een beurs van 150.000 EUR, 4 jonge onderzoekers krijgen een beurs van 75.000 EUR en er wordt tevens een extra beurs van 50.000 EUR toegekend aan een beloftevolle jonge onderzoeker.

Tevens kondigt de stichting een aan primeur voor België : op 15 maart stelt Stichting Alzheimer Onderzoek de eerste belangrijke cijfers voor van haar onderzoek "Dementie in België - naar een consensus over de cijfers". Vorige cijfers dateren reeds van 1994..

De stichting van openbaar nut, Stichting Alzheimer Onderzoek, ondersteunt reeds sinds 1995 het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten in België.

De wetenschappelijke adviesraad van de stichting heeft, samen met een rits gerenommeerde professoren uit gans de wereld, voor de periode 2017-2018 opnieuw 11 belangrijke, innovatieve en veelbelovende Belgische onderzoeksprojecten geselecteerd voor een beurs.

6 senior professoren kregen elk een beurs van 150.000 EUR en 4 jon ge onderzoekers kregen elk een beurs van 75.000 EUR. Tevens werd er nog een extra beurs van 50.000 EUR toegekend aan 1 jonge, beloftevolle onderzoekers.

De stichting kiest er resoluut voor om jonge, beloftevolle onderzoekers ook een kans te geven om hun onderzoekspistes te kunnen uitwerken. Daarom financiert de stichting in deze cyclus opnieuw 5 projecten van jonge onderzoekers, en dit voor een totaal bedrag van 350.000 EUR.

Hierdoor zorgt de stichting ervoor dat :

1) de toekomst van het onderzoek veilig gesteld wordt

2) nieuwe inzichten van deze jonge wetenschappers de kans krijgen tot ontplooiing

3) de brain-drain tegengehouden wordt en dus dat deze jonge wetenschappers niet vertrekken naar buitenland

Primeur : Op de studieavond "De ziekte van Alzheimer - stand van zaken en een blik op de toekomst" op 15 maart 2017 in de Thomas More Hogeschool Geel zal de stichting ook de eerste belangrijke cijfers bekendmaken van een grootschalig onderzoek, het eerste trouwens sinds 1994, over dementie en Alzheimer in België.

U bent van harte uitgenodigd op deze studieavond (aanvang stipt om 18u35) mits voorafgaandelijk een mailtje aan : info@alzh.org.

Belang van het Alzheimeronderzoek :

- de ziekte van Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm van dementie

- volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) leven er wereldwijd 47,5 mio mensen met dementie,

waaronder 32,7 mio Alzheimerpatiënten

- in Europa tellen we 7,35 mio patiënten

- cijfers voor België waren tot heden niet voorhanden - wij verwijzen naar het door de stichting

gefinancierde onderzoek "Dementie in België" waarvan de eerste cijfers op 15/03 worden bekend gemaakt

- elke 3 seconden wordt ergens ter wereld een nieuwe persoon gediagnosticeerd met dementie

- elke 67 seconden komt er een nieuwe Alzheimerpatiënt bij

- momenteel bestaat er nog steeds geen medicijn om deze verwoestende, lees dodelijke ziekte, tegen te houden, af te remmen of te genezen.

Rekening houdende met de vergrijzende bevolking (babyboomgeneratie komt op leeftijd), met de stijgende zorgkosten en met het schrijnende gebrek aan opvangmogelijkheden in WZC's dienen we nu meer dan één tandje bij te steken om het onderzoek te financieren.

Temeer daar onze Belgische professoren meedraaien aan de wereldtop inzake onderzoek naar Alzheimer en we moeten vermijden dat hun onderzoek wegens geldgebrek wordt stopgezet.

Alzheimeronderzoek krijgt 10 x minder budget dan bijvoorbeeld kanker- of aidsonderzoek. Deze beide ziektes kunnen bij vroegdetectie in vele gevallen genezen worden of men kan alvast de patiënt een menswaardig langer leven aanreiken.

Indien we nu verder fors investeren in het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer dan maken de onderzoekers wereldwijd zich sterk dat er nog binnen dit decennia een geneesmiddel of remedie zal zijn om de ziekte tegen te houden of om ze af te remmen. (belga)