De federale wegpolitie heeft in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juni op de Belgische autosnelwegen een grote controleactie gehouden. Bijna 2.000 bestuurders werden gecontroleerd, 84 van hen reden onder invloed van alcohol. Veertien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

De grootschalige actie kadert in de Zomerse BOB-campagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Voor deze campagne heeft het BIVV beslist om te werken met bekendheden die bij het BOB-concept passen. Op de affiches maken de bekende personen kenbaar, met bijpassend gebaar, dat rijden en drinken ‘niet grappig’ is.

Tussen 18 uur zaterdagavond en 7 uur zondagochtend hield de federale politie controleacties op alle snelwegen. Daarvoor werden 120 agenten ingezet.

In totaal controleerden zij 1.964 bestuurders. De overgrote meerderheid van hen was in orde. Slechts 84 chauffeurs reden onder invloed van alcohol. De controlerende agenten trokken negen rijbewijzen onmiddellijk in en schreven veertig boetes van 150 euro uit voor alcohol in het verkeer.

Tegelijk werden ook drugscontroles gehouden. Er werden tien pv’s opgesteld voor drugs in het verkeer, vijf bestuurders zagen hun rijbewijs ingetrokken worden voor rijden onder invloed van drugs.

Voorts deden de agenten nog een reeks andere vaststellingen: er werden 22 andere verkeersinbreuken vastgesteld. Het ging dan onder meer om rijden met een niet-verzekerd of niet ingeschreven voertuig, voor rijden zonder gordel of voor bellen achter het stuur.

De agenten troffen ook zeven personen aan die gezocht werden door de politie, vonden vier verboden wagens in de gecontroleerde wagens en verrichten twee arrestaties. (vrt) foto's archief Nnieuws