U bent hier

Bobbejaanland stelt park gedeeltelijk gratis open voor 'Buitenspeeldag 2017'

Kasterlee
06.04.2017 - 11.28u
Door: Mark Jaspers

Menig trendforecaster voorspelde het al: na de opmars van allerlei technologische snufjes en spelconsoles is het opnieuw tijd om heerlijk ouderwets buiten te spelen. Nu de lente weer in het land is en de 10e Buitenspeeldag in zicht, hebben kinderen van alle leeftijden geen excuses meer om naar buiten te trekken.

Speciaal voor die gelegenheid - en met de splinternieuwe Wondergarden speeltuin als aanwinst voor 2017 - belooft Bobbejaanland op 19 april het park gedeeltelijk gratis open te stellen.

Buitenspeeldag bij Bobbejaanland

Sinds 2007 is de eerste woensdag na de paasvakantie naar jaarlijkse traditie Buitenspeeldag. Op die dag - dit jaar is dat 19 april - gaan àlle kindertelevisiezenders tussen 13u en 17u op zwart. Een duidelijk signaal dus voor alle Vlaamse kinderen om lekker buiten te ravotten! Ook het plezantste land verwelkomt met veel plezier buitenspelers van alle leeftijden, want speciaal voor Buitenspeeldag zijn volgende attracties vooraan het park gratis te bezoeken:

Wondergarden (met aanpalend restaurant The Lake House) // De grote trampoline // Jumping Jets // Flying Orca // Kettingmolen // Rode Baron // Convoy Trucks // Koggemolen // Locomotion

Buiten spelen is buiten leren

Dat buiten spelen goed én leuk is voor kinderen, is een onbetwistbaar feit. Bovendien blijkt buiten spelen, meer bepaald in een speeltuin, een erg grote positieve impact te hebben op de algemene ontwikkeling van je kroost. Dat beaamt ook kinderpsychologe Anneleen Schockaert: "In een speeltuin spelen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Ze leren er allerlei nieuwe dingen zoals klimmen, kruipen, springen, met zand spelen,.... Op die manier worden kinderen uitgedaagd in hun motoriek en leren ze hun lichaam te beheersen. Hen hierin aanmoedigen, heeft bovendien een groot positief effect op hun zelfvertrouwen."

De wetenschap onderscheidt drie pijlers in de ontwikkeling van een kind, die elk terug te voeren zijn tot een aspect van de activiteiten in een buitenspeeltuin.

Zo wordt de cognitieve ontwikkeling van een kind sterk gestimuleerd in een speeltuin, want er bestaat geen betere plek om dingen te ontdekken! Zo leert een kind bijvoorbeeld problemen op te lossen door eerst met het ene en daarna met het andere speeltuig te spelen en leert het beslissingen te maken door te besluiten hoe van de ene fun zone naar de andere te gaan.

Als laatste benoemt de wetenschap nog de lichamelijke ontwikkeling, die het leerproces omvat dat een kind in staat stelt om fysieke activiteiten te doen. Binnen deze variant onderscheiden we de grove en de fijne motoriek, waarbij de eerste staat voor grote bewegingen met de armen, benen en het volledige lichaam. De fijne motorische ontwikkeling behelst dan weer het vastnemen van kleine objecten tussen duim en wijsvinger, op knopjes duwen, leren schrijven, etc.

Verder is er ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, waarbij een kind leert relaties aan te gaan en te interageren met leeftijdsgenoten. Dit ziet de wetenschap als één geheel, gezien de emoties van een persoon een impact hebben op zijn/haar interacties. Ook dit leerproces kunnen we linken aan de speeltuin; je kind komt hier natuurlijk voortdurend in contact met anderen en leert dus samen te spelen.

Wondergarden

Het behoeft geen verdere uitleg dat spelen in een speeltuin een gunstige invloed op kinderen heeft, en laat dat nu net zijn waar Bobbejaanland extra op inzet voor 2017! Wondergarden bestaat uit 5 verschillende speeltuigen die koters van alle leeftijden nieuwe skills kunnen aanleren, of dat nu cognitief, sociaal-emotioneel of lichamelijk is. Bovendien brengt de afwisseling tussen speeltuigen en attracties de bezoekers van het plezantste land naar een nieuwe dimensie van plezier.

Laat kinderen dus maar spelen om te leren !

Buiten werken voor 1 dag

Omdat buiten spelen ook voor volwassen plezant én gezond is, trekken alle kantoormedewerkers van Bobbejaanland op 19 april ook het park in! Die dag ruilen ze hun vier muren met veel plezier in voor een groener uitzicht.

Hun job voor één dag?

Hagen snoeien, attracties besturen, toezicht voorzien,... Als het maar buiten is.

Foto Johan Temmerman / NNieuws.

 

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto