U bent hier

Bocciaspeler Francis Rombouts gaat naar Paralympische Spelen Tokyo 2021

Internationaal | Kasterlee | Nationaal | Vlaanderen
27.05.2020 - 17.20u
Door: Mark Jaspers

Bocciaspeler Francis Rombouts (36) uit Tielen heeft zijn selectie voor de Paralympische Spelen in Tokyo in 2021 beet. Zijn droom wordt daarmee werkelijkheid: hij mag volgende zomer strijden tegen de wereldtop in Japan.

Het is zijn eerste deelname aan de Spelen met Paralympic Team Belgium. Rombouts is de eerste Belg die zeker is van een selectie voor Tokyo. Francis wordt door G-sportfederatie Parantee-Psylos begeleid.

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft Francis Rombouts op dinsdag geselecteerd voor de Paralympische Spelen die volgend jaar in Tokyo (Japan) georganiseerd worden. Hij is daarmee de eerste Belg die zeker is van deelname aan de Spelen in Tokyo met Paralympic Team Belgium.

"Ik ben super gelukkig", reageert Francis op zijn selectie. "Het is een droom die uitkomt: ik ga eindelijk naar de Paralympische Spelen." Francis greep in 2000 (Sydney) en 2004 (Athene) net naast een selectie voor de Paralympische Spelen.

De Spelen in Tokyo werden uitgesteld naar de zomer van 2021, maar dat deert hem niet. "Ik zie het positief, nu kan ik een jaar extra trainen en mij nog beter voorbereiden.

Binnenkort zit ik samen met mijn trainer Bas Van Dycke en bespreken we onze
jaarplanning. Ik heb er zin in.

Wie is Francis Rombouts?

Bocciaspeler Francis Rombouts is bezig aan de tweede helft van zijn topsportcarrière. In 2017 begon hij opnieuw op internationaal niveau, na een lange pauze van tien jaar. Blackjack – een bijnaam die hij zelf koos – wou zich kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020.

Een ambitie die nu dus werkelijkheid wordt. Rombouts werd geboren met een hersenverlamming (Cerebral Palsy) en komt uit in de BC2-klasse. Sinds zijn twaalfde is hij helemaal weg van de bocciasport. In 1995 begon hij met boccia spelen bij de Parantee-Psylosclub IE Sport.

Clubverantwoordelijke Jo De Becker gaf les op zijn school VIBO De Brem in Oud-Turnhout en kon Francis overtuigen van de bocciasport. Vier jaar later nam Francis voor het eerst deel aan een internationale wedstrijd. In Mar del Plata (Argentinië) werd hij zesde individueel en hij nam ook deel met een BC1-BC2 team.

Tegenwoordig is hij actief als speler bij sportclub Spinnaker en is hij een boccia-ambassadeur in heel Vlaanderen. Francis werd geboren in India en op de leeftijd van achttien maanden geadopteerd door zijn Belgische ouders. Hij woont nu in Tielen. 

Wat is boccia?

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden.

Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen. De bal kan in het spel gebracht worden met de hand (boven- of onderhands) of met de voet.

Indien de sporter niet in staat is om de bal vast te houden of met de voeten te spelen, wordt er gebruikt gemaakt van een goot hulpstuk. In dat geval beweegt een assistent, die het speelveld niet kan zien, de goot op aangeven van de speler. De belangrijkste aspecten zijn tactiek, concentratievermogen en spiercontrole. 

imageMeer nieuws

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.45u

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie
Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.21u

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona
Kempen regio | Laakdal regio 09.07.2020 - 10.32u

One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group

 One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group
Herentals | Internationaal | Kempen regio 09.07.2020 - 09.28u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto