De gemeente Bocholt wil zelf een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) opstellen dat zandwinning aan het kanaal Bocholt-Herentals mogelijk moet maken op de terreinen van de vroegere munitiefabriek PRB in Kaulille. Het gemeentebestuur kreeg daarvoor op 16 januari van toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V) een zogenaamde delegatie.

Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt door burgemeester Stijn Van Baelen (Via) aan Belga bevestigd.De Vlaamse regering heeft in 2016 beslist om te starten met een GRUP dat zandwinning in Kaulille mogelijk zou maken, aangezien er een tekort aan bouwzand is.

Kaulindus en Kempische Zandgroeven Winters willen de komende 32 jaar samen 32,3 miljoen ton zand afgraven in Kaulille. In totaal wil Kaulindus in de gebieden Groote Heide en Raekerveld 22,7 miljoen ton zond afgraven, terwijl Kempische Zandgroeven Winters in het gebied Achterste Hostie plannen heeft voor 9,6 miljoen ton zandwinning.

De gebieden liggen aan het kanaal Bocholt-Herentals, waardoor 80 procent van het vervoer via het kanaal zou gebeuren.

Intussen ligt er een ingeperkt alternatief voor, omdat er tijdens het openbaar onderzoek en binnen de gemeenteraad heel wat bezorgdheden over onder meer mobiliteit en groen waren. Zo zou er door de plannen in totaal 100 hectare bossen sneuvelen.

"100 hectare waardevolle bossen opofferen aan de winning van zand. Hoe kun je dat in deze tijd nog motiveren? Dan krijg je ook nog geluids- en stofhinder voor de inwoners en zit men nog op vervuilde terreinen die niet gesaneerd zijn", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) in Het Belang van Limburg. "Bovendien is de mobiliteitsproblematiek niet opgelost, want het kanaal is breed noch diep genoeg om zand te vervoeren."

Volgens burgemeester Stijn Van Baelen (Via) moet het gebied Raekerveld na ontginning opnieuw aangevuld worden met ander zand en een nieuw bos. "Er worden bomen gerooid, maar achteraf wordt dat helemaal opnieuw aangeplant met hoogwaardig bos.

Het is momenteel een 'brownfield' waar geen mens komt en doorheen de jaren een bos is gegroeid, maar het is nog altijd industriegrond die vervuild is", reageert Van Baelen. "Aan de gebieden kan nu een functie gegeven worden en de nabestemming biedt plussen aan onze gemeenschap. Zo komt aan de Groote Heide een plas die gebruikt kan worden voor recreatie. De uitvoering gebeurt ook gefaseerd, zodat het met respect voor natuur en omgeving kan gebeuren."

Het gemeentebestuur heeft na de verkregen delegatie een gemeentelijke stuurgroep opgestart, waarin meerderheid en oppositie worden vertegenwoordigd. "De volledige gemeenteraad - oud en nieuw - heeft samengezeten en zich unaniem achter de plannen geschaard. In maart zal de gemeenteraad het bestek voor een GRUP moeten goedkeuren", besluit Van Baelen. (Belga)