U bent hier

Bodemsanering kerkplein Rauw niet aan de orde

Mol
18.10.2017 - 15.25u
Door: Herman Gezelle

In voorbereiding op de heraanleg van het kerkplein in Rauw heeft het gemeentebestuur in 2015 een uitgebreid bodemonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek was volledig conform de wettelijke richtlijnen van OVAM die voor dergelijke projecten gelden.

De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat een bodemsanering totaal niet aan de orde is.

Tijdens het bodemonderzoek werden er op talrijke plaatsen bodemstalen genomen van het terrein, waarbij ook gecontroleerd werd op zogeheten 'zinkassen'. Deze assen werden in een ver verleden – toen ze nog als onschuldig beschouwd werden - gebruikt voor het funderen van wegen in onze regio. Ook buurgemeenten kennen dit fenomeen van historische vervuiling.

Met het overgrote deel van de onderzochte bodem is er geen enkel probleem, zodat deze grond probleemloos kan hergebruikt worden in dit project of elders. Een sanering, zoals door sommige inwoners van Rauw via RTV wordt geopperd, is dan ook totaal niet aan de orde.

Naar erkende verwerkingsinstallatie
Het onderzoek bevestigde wel dat er op enkele plaatsen onder het kerkplein een beperkte vervuiling met oude assen aanwezig is. Dezelfde vaststellingen deden we de afgelopen jaren bij andere projecten.

Ten gevolge van deze vaststelling werd in het bestek bepaald dat de aannemer tijdens de heraanleg deze grond moet afvoeren naar een erkende verwerkingsinstallatie. Deze aanpak stemt volledig overeen met de wetgeving ter zake en werd ook in deze specifieke situatie conform verklaard door de Grondbank.

Iedereen welkom
Het gemeentebestuur nodigt inwoners met dergelijke bezorgdheden in de toekomst uit om eerst te informeren bij de gemeentediensten. Iedereen die wenst is in 't Getouw welkom om het bodemonderzoek na te lezen.

Meer info: dienst openbare werken, 014 33 08 19, openbarewerken.admin@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Sanimemorix : Preventie en Dementie

Kempen regio | Vlaanderen 21.09.2018 - 09.38u

“1 op de 7 handelaars voorbije 2 jaar fysiek aangevallen”

Kempen regio | Vlaanderen 21.09.2018 - 08.28u

Weet jij niet welke sport fun is? Dan is Sport Na School(SNS) dé oplossing

Weet jij niet welke sport fun is? Dan is Sport Na School(SNS) dé oplossing
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.09.2018 - 20.08u

Opheffing van verbod op zachte recreatie en captatieverbod op kanalen provincie Antwerpen

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.09.2018 - 20.05u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto