U bent hier

Boeiend nieuw boek : 'Van muur tot muur' van Jonathan Holslag

Kempen regio | Vlaanderen
09.09.2021 - 16.02u
Door: Herman Gezelle

Vanaf vandaag ligt het nieuwe boek van VUB-prof Jonathan Holslag in de boekwinkel. 'Van muur tot muur. De wereldpoltiek sinds 1989', behandelt de recente geschiedenis en de verschuivende wereldorde.

Het oordeel van Jonathan Holslag over dertig jaar wereldpolitiek na de val van de muur is niet mals.

De westerse wereld heeft zelfvoldaan achterover geleund en enorme gaten laten vallen, waarop de geopolitieke rivalen gretig zijn ingesprongen.

Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging?

Jonathan Holslag navigeert langs de kalme zeeën en kolkende stromen die de wereldpolitiek sinds 1989 gekend heeft. Hij vertelt hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke betrokkenheid.

Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere machten, zoals China en Rusland, konden groeien.

Met verve ontrafelt hij de draden van dit verhaal, en toont dat het niet zozeer de ambitie van China, de sluwheid van Poetin of de hebzucht van Afrikaanse heersers was die tot deze donkerte geleid heeft; het was de onkunde van het Westen.

Van muur tot muur is een magistraal geschreven boek dat diepgaande vragen stelt. Hoe zijn we op dit punt gekomen? En welke lessen kunnen we leren van de politieke arrogantie en zelfgenoegzaamheid in onze recente geschiedenis?

Jonathan Holslag (1981) is politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel met een specialisme in internationale politiek. Hij is op dit gebied een veelgevraagd expert, beleidsadviseru en opiniemaker in binnen- en buitenland.

Holslag publiceert onder meer in De Morgen, Trouw, The Guardian en de South China Morning Post. Hij schreef eerder het veelgeprezen De kracht van het paradijs (2014) en Onmogelijke vrede (2015). 

Zijn laatste boek Vrede en oorlog (2018) behandelt de wereldgeschiedenis, van de ijzertijd tot vandaag.  Guy Verellen/Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto