U bent hier

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio
16.07.2019 - 18.42u
Door: Mark Jaspers

Op 10 november 2019 is het precies een eeuw geleden dat de oprichtingsakte voor La Metallo-Chimique werd ondertekend. Het recyclagebedrijf van non-ferro metalen groeide uit tot een wereldspeler in haar domein.

Ter ere van hun 100-jarig bestaan, organiseert Metallo een boeiende tentoonstelling voor jong en oud, opgesteld in het nostalgische decor van een voormalige directeurswoning uit 1927.

"Het eerste product dat we maakten was kopersulfaat, een meststof dat gebruikt werd in de landbouwindustrie. In de jaren '20 produceerden we maandelijks zo'n 600 ton.

Tegen 1923 verwerkten we al een brede waaier aan secundaire grondstoffen, gaande van koperen broeksknopen tot gieterijresten en -draaisels.", vertelt CEO Dirk Vandenberghe. Vandaag verwerkt Metallo Group, met vestigingen in België en Spanje, jaarlijks 350 000 ton materialen.

Metallo Belgium mag zich gerust pionier van de circulaire economie noemen, lang voordat die term als concept ingang vond. In de jaren '70 stopte het bedrijf met de toevoer van primaire grondstoffen om zich volledig toe te leggen op het verwerken van secundaire grondstoffen: schroot en andere metaalhoudende afvalstromen.

Zo is Metallo de grootste producent ter wereld van gerecycleerd tin, dat vooral gebruikt wordt als soldeer in de elektronica-industrie en voor vertind blik dat gebruikt wordt in de voedingsindustrie.

Geen afval meer

Het verhaal van Metallo Belgium wordt nog mooier. "We ontwikkelden een installatie die door middel van plasmatechnologie de eindslak, een bijproduct van de metaalverwerking, kan omzetten naar synthetische mineralen die als grondstof voor bouwmaterialen kan gebruikt worden zoals tegels en tuinmeubilair.

Zo maken we de cirkel rond en produceren we dus geen afval meer.", vertelt CEO Dirk Vandenberghe nog.

Praktisch

Je kan de expositie bekijken in de Vaartstraat 65 Beerse tot zaterdag 28 september telkens op vrijdag (van 14 tot 17 uur) en op zaterdag (van 10.30 tot 15.30 uur). De toegang is gratis.

METALLO – RECYCLING MULTI-METALS FOR TOMORROW

Met sites in België en Spanje recycleert Metallo Group de meest complexe secundaire materialen en raffineert deze naar hoogwaardige metalen en mineralen. De groep bouwt op 100 jaar ervaring om een globaal klantenbestand te bedienen en zo de circulaire economie te versterken. Hun 'Furnace of Innovation' en hoogstaande technologieën, ontworpen en gerealiseerd door eigen ingenieurs, geven Metallo Group een unieke wereldwijde positie.

Elk jaar worden er meer dan 350.000 ton secundaire grondstoffen verwerkt, waaruit metalen en metaalproducten worden gerecupereerd. Deze metalen komen terug in de waardeketen als geraffineerd Koper, Tin, Lood en als producten zoals Nikkelsulfaat oplossingen, Zinkoxiden, Metaalslib en Mineralen.

imageMeer nieuws

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 23.08.2019 - 11.02u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto